latinica  ћирилица
20/10/2019 |  08:23 ⇒ 21:47 | Аутор: СРНА

На Међународном сајму књиге у Београду 500 излагача

У Београду ће данас бити отворен Међународни сајам књига који ће окупити скоро 500 излагача из Србије, Републике Српске и свијета.
Београд: Сајам књиге (архив) - Фото: СРНА
Београд: Сајам књиге (архив)Фото: СРНА

Овогодишњи 64. Сајам биће одржан под слоганом "Писмо=глава", а отвориће га књижевник Милован Витезовић. Земља почасни гост је Египат.

На Сајму ће се, осим из Србије, представити издавачи из БиХ, Русије, Хрватске, Црне Горе, Сјеверене Македоније, Италије, Турске, Кине, Румуније, Ирана, Бјелорусије, Швајцарске, Марока, Алжира, Туниса, Њемачке и Албаније, док ће у изложбеном програму учествовати и Словачка.

Наступ Републике Српске на Међународном сајму књига у Београду свечано ће почети сутра, а биће у знаку 500 година Горажданске штампарије, најављено је раније из Представништва Српске у Србији.

Предвиђено је да наступ Републике Српске, током којег ће се представити 43 издавача, почне пригодном бесједом министра просвјете и културе Српске Наталије Тривић.

Биће организована и прва овогодишња промоција и публици представљена "Ортографија и језик књига Горажданске штампарије", аутора Биљане Самарџић, као и фототипска издања Служабника из 1519. године, Псалтира из 1521. године и Молитвеника горажданског из 1523. године.

Академија наука и умјетности Републике Српске публици ће представити низ нових издања, међу којима је и Зборник радова о специјалним паралелним везама са Србијом.

Ни ове године неће изостати традиционално књижевно вече пјесника из Српске, Србије, Црне Горе и дијаспоре.

Током Сајма биће организовани и разговори о везама књижевности, науке и најразличитијих видова умјетничког изражавања, укључујући и филмску умјетност, а гост ће бити и режисер Емир Кустурица.

Велика пажња биће усмјерена на живот и дјело Данила Киша, Милорада Павића и Оскара Давича, а биће ријечи и о пола вијека од извођења чувеног мјузикла "Коса", објављивању првог издања збирке прича "Бугарска барака" Милисава Савића, као и о умјетности Бранимира Џонија Штулића.

Званични гости овогодишњег сајма биће књижевници Дејвид Ван из САД, Нермин Јилдрим из Турске, Сергеј Шаргунов из Русије и Лаура Синтија Черњаускајте из Литваније.

Данас ће бити одржана и трибина "Правда за Нобела" посвећена актуелним лауреатима Петеру Хандкеу и Олги Токарчук на којој ће говорити књижевници Мухарем Баздуљ, Жарко Радаковић, Мирољуб Стојановић и Небојша Грујичић.

Међународни сајам књига биће отворен до 27. октобра.