latinica  ћирилица
19/10/2019 |  20:02 ⇒ 20:34 | Аутор: РТРС

У Бањалуци обиљежен Октобар, мјесец борбе против карцинома дојке

У организацији Савеза жена обољелих од карцинома дојке Искра, на Тргу Крајине у Бањалуци, обиљежен је Октобар мјесец борбе против карцинома дојке. Октобар је мјесец, током којег се широм свијета промовише борба против карцинома дојке, који се сматра водећим узроком оболијевања и умирања од малигних болести у женској популацији.

Чланице удружења дијелиле су брошуре и руже да би подигле свијест грађана о овој опакој болести, али која је ипак изљечива, ако се на вријеме открије.

- Данас обиљежавамо дан розих машница и октобар мјесец, мјесец борбе против карцинова дојке. Упознајемо грађане са овом опаком болешћу, подижемо свијет јер рано откривање је 90 % изљечиво - рекла је Сузана Кекић предсједница Савеза жена обољелих од рака дојке Искра.

Чланица Искре Мирослава Иветић додала је да је превенција јако битна.

- Савјетовала бих свим женама само прегледи редовни, одласци на мамографију и ултразвук - додала је Иветићева.

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић истакла је да на подизању свијести и борби против ове болести морају да раде сви. Ова опака болест све више напада млађу популацију.

- Важно је да све жене, с обзиром да су оне највише погођене овом болешћу да што више поведу рачуна о свом здрављу, а ту треба да помогнемо и ми на овај начин да подигнемо свијест - истакла је Цвијановићева.

Министар здравства и социјалне заштите Ален Шеранић истакао је да је Фонда здравственог осигурања који оним лицима, госпођама које су имали болест обезбједили грудњаке, протезе и све што је потребно и адекватно да квалитетно наставе свој живот.

Град Бањалука покренуо је пројекат „За твоје добро“, у оквиру којег ће грађани, у својој мјесној заједници, моћи да се бесплатно превентивно пргледају.

- План нам је до краја године обићи све мјесне заједнице. Задовољни смо што је одзив грађана велики. Када је у питању конкрртно рак дојке преглед за даме старије од 40 година то је ултразвук, а за све старије од 50 година то је мамографија - навео је Срђан Амиџић помоћник градоначелника Бањалуке.

Међународни мјесец борбе против карцинома дојке обиљежава се ради указивања на распрострањеност те болести и подизања свијести о значају превенције и раног откривања и могућностима правовременог започињања лијечења.