latinica  ћирилица
19/10/2019 |  18:19 ⇒ 20:36 | Аутор: РТРС

Дани гламочког кромпира

У Гламочу су одржани Дани гламочког кромпира. Манифестација, посвећена најпознатијем производу овог краја, била је изложбено-продајног карактера.

Гајењем кромпира у Гламочу бави се око 500 домаћинстава, а међу њима 20-ак су велики произвођачи. Већина су српски повратници.

- Учесник сам од почетка, ово је већ 12. кромпиријада да сам излагао и у том периоду сам остварио доста контаката и доста је људи и дошло да ме упита и позове на телефон, и то је у неку руку начин продаје - прича Миле Радоја из Гламоча.

Слободан Паштар каже да се од кромпира може живјети.

- Ко озбиљно ради, може и живјети. Добар кромпир, добар производ, добра цијена. Приноси кромпира су ове године доста добри, у просјеку око три тоне по дунуму, три и по по хектару, квалитет је изузетно добар - напомиње Паштар.

У општини Гламоч, која је организатор Дана кромпира, кажу да је ова манифестација све посјећенија. Истичу да је сарадња са кантоналним и федералним властима - лоша.

- Велики број становника Гламоча се бави производњом кромпира. Општина им излази у сусрет тако што им изнајмљује земљу, мада и ту имамо проблема. Кантон нам прави огромне проблеме, ресорно министарство неће да потписује уговоре - ријечи су Небојше Миливојше, начелника општине Гламоч.

На Данима гламочког кромпира представили су се и произвођачи домаће хране и пића из седам околних општина.