latinica  ћирилица
19/10/2019 |  16:01 | Аутор: СРНА

Захарова: Којим дијелом се САД граничи са Сјеверном Македонијом и Албанијом

Портпаролка руског Министарства спољних послова Русије Марија Захарова упитала је којим се дијелом САД граниче са Сјеверном Македонијом и Албанијом да лобирају за њихову интеграцију у други континент.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

Захарова је реаговала на наводе портпарола америчког Стејт департмента Морган Ортагус на Твитеру да је Вашингтон разгочаран што на самиту лидера ЕУ није постигнут договор о отварању приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом, као и да подржава тежње тих земаља да се придруже ЕУ, те наставак реформи за добробит њихових грађана.

- Може се разумјети да су америчке дипломате `помијешале` Архангелск са Северодвинском. Страна земља, нису имали карту. Али којим својим дијелом се САД граниче са Сјеверном Македонијом и Албанијом како би лобирале за њихову интеграцију у удружење на другом континенту, то би Стејт департмент требало да зна - навела је Захарова на свом налогу на Твитеру.

Она је додала да разумије да послије изласка Велике Британије из ЕУ "треба закрпити рупу", али Брисел, како је навела, сам мора да схвати шта га чека од ступања ових земаља у редове ЕУ, преноси Спутњик.

Лидери ЕУ прекинули су разговоре без споразума о томе да се покрену преговори са Албанијом и Сјеверном Македонијом за чланство у Унији, а договорено је да се одлука о томе донесе до краја октобра.

Двије земље очекивале су да на самиту добију зелено свјетло за почетак преговора о придруживању ЕУ, али је Европска комисија инсистирала да буду испуњени сви критеријуми, преноси АП.