latinica  ћирилица
19/10/2019 |  15:48 ⇒ 16:35 | Аутор: РТРС

Градишка: Oдржана манифестација Jабуке и књиге

У етно-селу Бјеловук у Јабланици код Градишке данас је одржана манифестација Јабуке и књиге, на којој су додијељене награде најбољим пјесницима на истоименом конкурсу, те уприличен културно-умјетнички програм и изложба јабука и другог воћа.
Манифестација "Јабуке и књиге", Градишка - Фото: СРНА
Манифестација "Јабуке и књиге", ГрадишкаФото: СРНА

По оцијени стручног жирија, кога чине књижевници Радо Димитријевић, Небојша Иваштанин и Ранко Прерадовић, двије пјесникиње добиле су прву награду за пјесме на тему јабуке и књиге - Милица Бакрач из Никшића и млада пјесникиња из Градишке Александра Маракић.

Маракићева, која је ученица другог разреда Средње стручне и техничке школе у Градишци, рекла је да на ову тему није било тешко писати јер су, како каже, јабуке и књиге инспирација свим писцима.

Она је навела да пјесме пише од трећег разереда основне школе, да је до сада добила бројне награде на литерарним конкурсима у конкуренцији својих вршњака, али да јој ова награда много значи јер је стављена у ранг са одраслим познатим пјесницима каква је Милица Бакрач, са којом дијели прво мјесто.

Димитријевић, који је предсједник жирија и идејни творац манифестције "Јабуке и књиге", навео је да је ове године на пјеснички конкурс пристигло 56 радова од 38 пјесника из Републике Српске, Србије и Црне Горе.

Он је истако да је жири имао тежак задатак, те изразио задовољство што је награда припала младој пјесникињи из Градишке Александри Маракић, те Милици Бакрач која је, по мишљењу бројних књижевних критичара, једна од најбољих српских пјесникиња послије Десанке Максимовић.

- Са таквим именима ова манифестација добија на значају, добија ауру трајности и квалитета. Надам се да ће манифестција своје пунољетство, односно 18. одржавање, дочекати као још љепша и богатија - нагласио је Димитријевић.

Он је подсјетио да је манифестaција Јабуке и књиге први пут одржана у учионици подручног одјељења Основне школе "Младен Стојановић" у Јабланици, затим у мјесном дому културе, а из године у годину расла је и програмски се проширивала.

Предсједник Скупштине града Градишка Миленко Павловић рекао је да манифестација Јабуке и књиге 17 година успјешно промовише младе писце и пјеснике, али и воћаре Јабланице и поткозарског краја.

У културно-умјетничком програму учествовали су глумци Народног позоришта Републике Српске Реденка Шева и Драгослав Медојевић, ученици подручног одјељења Основне школе "Младен Стојановић" из Јабланице и Културно-умјетничко друштво "Козара" из Горњих Подградаца.

Манифестaцију Јабуке и књиге организовали су Културни центар Градишка, Градска борачка организација, Основна школа "Младен Стојановић" и мјесна заједница Јабланица, а генарални покровитељ је Градска управа Градишка.