latinica  ћирилица
19/10/2019 |  10:35 | Аутор: СРНА

Берлин разматра увођење министарства за усамљеност

Власти Берлина разматрају да уведу Министарство за усамљеност, јер ова појава поприма облике епидемије у Њемачкој, посебно у главном граду.
Берлин, Њемачка - Фото: РТРС
Берлин, ЊемачкаФото: РТРС

У Берлину, гдје живи око три и по милиона становника, скоро половину свих домаћинстава чини једна особа, а најмање 300 људи умре годишње у становима, а да то нико не зна или не примијети.

Свака десета особа у Берлину је усамљена, а та епидемија посебно погађа старија лица, наводи се у студији Универзитета Рур Бохум. Такође, свака пета особа старија од 85 година је усамљена, преноси Јуроњуз.

Ово питање пријети да постане права здравствена криза јер, дугорочно гледано, и, према актуелним истраживањима, усамљеност повећава морталитет у истој мјери, као и пушење 15 цигарета дневно.

Црвени крст је усамљеност назвао "скривеном епидемијом".

Њемачки посланици већ су осмислили нека креативна рјешења.

Власти су 2017. године увеле посебну телефонску линију за старија лица која празнике проводе сами, а све су гласнији заговорници идеје да се по угледу на Британију формира Министарство за усамљеност.

Странка ЦДУ предложила је именовање званичног комесара за усамљеност у Берлину.

"Берлину, растућој вишемилионској метрополи треба овакав један корак. За тај посао потребан је неко ко ће радити пуно радно вријеме како би све координисао", рекао је портпарол ЦДУ-а Маик Пен.

Он је додао да ће, ако приједлог прође, комесар добити фонд од око 100.000 евра годишње за своје пројекте. /крај/дд