latinica  ћирилица
19/10/2019 |  07:23 ⇒ 13:50 | Аутор: РТРС

Више од 2.400 војника на вјежби поводом 75 година од ослобођења Београда (РТРС, 12.25)

Више од 2.400 припадника Војске Србије показаће своје способности у вјежби "Слобода 2019" која ће данас бити изведена на батајничком аеродрому поводом 75 година од ослобођења Београда у Другом свјетском рату. Вјежбу ће од 12.25 часова преносити наша телевизија.
"Слобода 2019" - Фото: РТС
"Слобода 2019"Фото: РТС

На аеродрому "Пуковник-пилот Миленко Павловић", у приказу способности учествоваће и 100 борбених и неборбених возила и система, као и око 25 ваздухоплова, најављено је из Министарства одбране Србије.

У летачком дијелу програма учествоваће авиони "миг 29", "орао" и "супер галеб", те хеликоптери "Ми 8", "Ми 17", "Х-145 М", "гама" и "газела".

Биће представљена и средства из развоја Одбрамбене индустрије Србије - "милош", "огањ модуларни", "огањ дигитални", артиљеријски системи "шумадија", "ПАСАРС", беспилотне летелице и друга средства.

Дефилеу пјешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешалона, претходиће приказ способности дијела специјалних и јединица Војске Србије опремљених по концепту "1.500 плус" и донираним средствима из Русије.

Пјешадијски ешалон чиниће 13 подешалона, међу којима ће бити и подешалони кадета Војне академије Србије, војника на добровољном служењу војног рока и војних ветерана.

Представиће се и модернизована оклопно-извиђачка возила "БРДМ-2МС" из донације Руске Федерације, као и борбена возила "лазар 3", самоходне топ-хаубице "нора" и војнополицијска борбена возила.

Данашњој вјежби присуствоваће и предсједник Србије Александар Вучић, премијер Русије Дмитриј Медведев и српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Повезане вијести:

Медведев у Београду; Састанак и са Милорадом Додиком