latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:10 ⇒ 20:21 | Аутор: РТРС

Универзитети у Бањалуци и И. Сарајеву подржали увођење реформи у образовању

Два јавна Универзитета у Републици Српској подржала су увођење реформи у високом образовању. Промјене подразумијевају модернизацију, рационализацију и побољшавање квалитета високог образовања.

Доношењем нових закона о високом образовању и обезбјеђивању квалитета у тој области стварају се добри правни основи за наставак реформском активности у високом образовању.

Рајчевић је након састанка са ректором Универзитета у Источном Сарајеву Миланом Кулићем изразио наду да ће путем нових закона и обезбјеђивања квалитета бити створене добре правне претпоставке за цјелокупну реформу.

- Испред нас је још доста посла - потребно је да у оперативним могућностима створимо што бољи амбијент како би наше наставно особље стекло већу међународну видљивост и како бисмо дошли до што вишег квалитета у настави и могли да се поредимо са регионом, а након тога и са Европом - закључио је Рајчевић.

Новим законима предвиђено је подизање квалитета наставе и наставног процеса, пооштравању критеријума у избору звања које ће допринијети интернационализацији Универзитета.

- Оно што је јако битно јесте да се постепено дође до пооштравања критеријума у избору звања, да се инсистира на модернизацији, односно интернационализацији Универзитета. Такође је предвиђена могућност да чланице универзитета имају могућност пружања услуга на тржишту - рекао је ректор Универзитета у Бањој Луци Радослав Гајанин.

Преднацрт закона о високом образовању у Републици Српској је по свом садржају најсвеобухватнији до сада, а измјена која се тиче услова избора звања боље ријешена него у постојећем закону.

- Оно што смо неколико пута потенцирали у медијима је истраживање и интернационалитација нашег Универзитета. Да би се то промијенило морао би се промијенити и услов избора звања. Ти услови нису драстични, али су бољи него што су били у претходном закону - нагласио је ректор Кулић.

Цјелокупан реформски процес који ће бити завршен до 2035. године, усмјерен је на приближавање тржишта рада универзитетима и увођење праксе на факултетима.