latinica  ћирилица
18/10/2019 |  20:04 ⇒ 20:42 | Аутор: РТРС

Премијером представе "Што те нема" НПРС отворило 90. сезону

Премијером представе "Што те нема" рађене по тексту Маријане Арацки у режији београдског глумца и редитеља Ерола Кадића Народно позориште Републике Српске отворило је врата 90. позоришне сезоне. Представа је базирана на детаљима из живота чувеног српског пјесника Алексе Шантића и рађена је у копродукцији с Народним позориштем из Мостара и Хрватским народним казалиштем Мостар.

Представа "Што те нема" рађене по тексту Маријане Арацки у режији београдског глумца и редитеља Ерола Кадића фокусирана је на забрањену љубав великог српског пјесника Алексе Шантића и његове суграђанке Анке Томлиновић.

Ова инспиративна љубавна драма послужила је као оквир за приказ историјских неприлика које су владале у тадашњем Мостару са посебним освртом на људску емпатију која доминира цијелом радњом.

Дилема сваког просјечног гледаоца била је да ли ће, и на који начин, позоришно остварење у трајању од нешто више од једног часа моћи понудити цијелу једну лепезу емоција, од суза и смијеха, туге и боле, сјете и надања па све до најскривенијих унутрашњих дамара по којима је Шантићев раскошан пјеснички опус и те како препознатљив.

Иако је радња ове севдах драме фокусирана на трагедији једне љубави, неминовно се намеће закључак да је и овај пут Шантић под једну "капу" повезао Мостар, Бањалуку и Београд.

Представа "Што те нема" уприличена је поводом јубиларних стотих по реду Шантићевих вечери поезије и први је копродукцијски пројекат три театра, Народног позоришта из Мостара, Хрватског народног казалишта Мостар и Народног позоришта Републике Српске.

У представи глуме: Бојан Колопић као Алекса Шантић, Љиљана Чекић као Алексина мајка, Ајла Хамзић као Анка Томлиновић и други.

Сценограф представе је Драгана Пурковић Мацан, костимограф је Ивана Ристић, а за избор музике је одоговоран Ерол Кадић. Прва реприза представе је предвиђена у суботу 19. октобра са почетком у 20.00 часова.