latinica  ћирилица
18/10/2019 |  16:32 | Аутор: ТАНЈУГ

СДСС о Пенавином понашању

Посланик Самосталне демократске српске странке (СДС С) у хрватском Сабору и предсједник Српског националног вијећа (СНВ) Борис Милошевић изјавио је данас да је на сједници Градског вијећа Вуковара пропуштена прилика за дијалог и искорак и да се сви боље разумију без обзира на то који језик и писмо користе.
Борис Милошевић и Драгана Јецков (Фото: Хина) -
Борис Милошевић и Драгана Јецков (Фото: Хина)

Он је тако реаговао на потез градоначелника Вуковара Ивана Пенаве, који је на сједници Градског вијећа на под бацио приједлог статута Вуковара на ћирилици.

На статуту који је одборник СДС С-а Срђан Колар предао Пенави наслов је био исписан ћириличним писмом, док је на латиници поднаслов “Да се боље разумијемо“, што је и наслов кампање Српског народног вијећа која има за циљ скидање стигме са ћирилице, преноси загребачка Н1 телевизија.

Страначка колегиница Бориса Милошевића Драгана Јецков истакла је да је “још једном виђено како се градоначелник Иван Пенава “односи према пруженој руци одборника СДС С-а, као што се и до сада односио према одлуци Уставног суда, а сада и према Статуту сопственог града“.

Она је додала да је Пенава уствари још једном показао да је искључиво градоначелник једног дијела грађана Вуковара, а то сигурно нису припадници српске заједнице, преноси портал Индекс.

- Вјерујем да ће доћи вријеме када ће се у Вуковару поставити двојезичне плоче. Понављам, ово је била пружена рука повјерења, мира, толеранције на подручју гдје је мирна реинтеграција завршена 1998. године - навела је Јецков.

Она је додала да је реторика Пенаве “апсолутно није изненадила“, јер се “зна о коме је ријеч“.