latinica  ћирилица
18/10/2019 |  10:23 ⇒ 13:12 | Аутор: ТАНЈУГ

Прекинути разговори о Албанији и Сјеверној Македонији

Европски лидери су јутрос прекинули разговоре, а да нису постигли договор о евентуалном почетку приступних преговора с Албанијом и Северном Македонијом.
Брисел - Фото: РТРС
БриселФото: РТРС

Одлука је изостала упркос цјелоноћним драматичним резговорима али и упозорењима да би одбијање нарушило репутацију ЕУ и довело у опасност регион Западног Балкана.

Скопље и Тирана су очекивали зелено светло за почетак преговора о чланству у ЕУ, што је процес који траје годинама. Посебно Северна МАкедонија која је чак пристала и на промену имена након постизања споразума с Грчком. Више европских званичника тада је јасно ставило до знања да би та земља требало да се "награди" приступним преговорима.

Међутим, сада Европска комисија, која води те преговора, тврди да су обје земље испуниле све услове за добијање датума за почетак преговора.

Европски лидери су обећали да ће одлуку о Сjеверној Македонији и Албанији донијети до краја октобра али су разговори до јутрос били безуспјешни.

Француски предсједник Емануел Макрон одбија пријем нових чланица док се процедуре за проширење ЕУ не побољшају, док се Холандија противи кандидатури Албаније и оспорава оцјене Европске комисије.

Повезане вијести:

Неизвјесна судбина Албаније и Сјеверне Македоније