latinica  ћирилица
18/10/2019 |  10:18 | Аутор: СРНА

Кина: Привредни раст успорен на шест одсто

Привредни раст Кине у трећем кварталу износио је шест одсто, што је најспорији темпо у посљедње скоро три деценије, саопштиле су данас власти.
Привреда - пад - Фото: илустрација
Привреда - падФото: илустрација

Економски раст успорен је са 6,2 одсто у другом кварталу ове године под притиском смањења домаће потражње и наставка трговинског рата са САД.

Привреда је у првих девет мјесеци ове године укупно порасла за 6,2 одсто, што је у оквиру који је одредила влада за 2019. годину од шест до 6,5 одсто, али указује на наставак тренда успорења из прошле године, пренијела је агенција ДПА.

- Успорење економског раста није изненађујуће. Са једне стране, САД шире обим царина против Кине. Увођење царина не погађа само извоз, него и ствара неизвјеснот и умањује ентузијазам за корпоративне инвестиције - изјавио је Лију Шенгјун, потпредсједник Института ЦЕИБС Луђијазуи за међународне финансије у Шангају.

Он је додао да Пекинг предузима мјере да "охлади" тржиште некретнина, које сада има мањи удио у расту бруто домаћег производа.

Упркос успорењу привредног раста, очекује се да власти неће увести стимулационе мјере какве су помогле Кини да избјегне рецесију прије десет година, током глобалне економске кризе.

Умјесто тога, Пекинг покушава да побољша климу за пословање и улагања компанија кроз резање пореза и уклањање бирократских препрека, као и олакшавањем приступа кредитима, рекао је Макс Зенглеин, кинески економиста на Институту Меркатор за кинеске студије у Берлину.