latinica  ћирилица
18/10/2019 |  10:10 ⇒ 10:11 | Аутор: СРНА

Грубеша - Касиповић: Ревидирану стратегију усвојити и коначно примијенити

Министар правде у Савјету министара у техничком мандату Јосип Грубеша позвао је садашњи сазив овог тијела да усвоји ревидирану стратегију за процесуирање предмета ратних злочина, те да коначно крене и њена примјена.
Сарајево - Фото: РТРС
СарајевоФото: РТРС

- Жалости ме, па морам рећи и љути, чињеница да је овај квалитетан и добар документ толико дуго на леду - истакао је Грубеша говорећи о документу који није усвојен већ више од годину због бошњачких опструкција, у првом реду министра за људска права и избјеглице Семихе Боровац, којој су се прикључили и предсједавајући Савјета министара у техничком мандату Денис Звиздић и министар цивилних послова Адил Османовић.

Он је за Глас Српске рекао да је у изради ове стратегије учествовала радна група састављена од стручњака и да су тај документ подржали и међународни посматрачи, те представници Европске комисије.

- Она се не бави бројем предмета већ методама на основу којих ће се одређивати који суд ће које предмете процесуирати, а с циљем да се растерети Суд БиХ како би могао процесуирати само најсложеније предмете - навео је Грубеша и изразио увјерење да ће спровођење ове стратегије, након што буде коначно усвојена, допринијети остварењу правде за жртве.

Он је истакао да је жалосно и непотребно да поједини чланови Надзорног тијела за процесуирање ратних злочина иступају из тог органа како би натјерали Савјет министара у техничком мандату да коначно изврши своју обавезу.

- Потребно је да они који су до сада блокирали усвајање, објективно сагледају овај документ и престану са политизовањем, те признају да је просто незнање и лобирање имало за посљедицу да овај документ оволико стоји, а никако објективни недостаци које на крају крајева нико све ово вријеме ни не наводи - рекао је Грубеша.

Министар правде Републике Српске Антон Касиповић рекао је за Глас Српске да је стратегија за процесуирање предмета ратних злочина документ који је потпуно усаглашен и да је сасвим нормално што су се из Надзорног тијела за спровођење стратегије повукли представници Српске.

- Ти људи су врло вриједно и предано радили да би се дошло до документа. Реакција је сасвим логична - рекао је Касиповић.

Он је истакао да је документ усаглашен прије више од годину дана и да су сви субјекти који су радили на његовој изради дали позитивно мишљење, те да стога није лако разумјети због чега он у коначници није усвојен.

- То изазива озбиљне проблеме, велике тешкоће и онемогућава нас у ономе што је темељни задатак, а то је ефикасно процесуирање ратних злочина. Сасвим је природно и логично да се тај документ што прије усвоји и стави у функцију - рекао је Касиповић.

Он је истакао да је разумљива реакција која долази из Српске, јер се, како каже, појављују идеје у вези са "додатним усаглашавањем".

- Већ усаглашен документ не треба усаглашавати додатно. Треба га усвојити и почети примјењивати - нагласио је Касиповић.