latinica  ћирилица
17/10/2019 |  21:37 ⇒ 21:41 | Аутор: СРНА

Дивјак тврди да је за убиство војника сазнао након рата из штампе

На суђењу у предмету "Велики парк" за убиство заробљених припадника ЈНА 1992. године у Сарајеву, некадашњи замјеник команданта Штаба Територијалне одбране такозване РБиХ Јован Дивјак изјавио је да током рата није био упознат да су на подручју сарајевског насеља Добриња заробљени војници ЈНА, те да је након рата из штампе сазнао за њихово убиство.
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија Каркин - Фото: СРНА
Оптужени у предмету "Велики парк" Драган Викић и његов бранилац Фахрија КаркинФото: СРНА

Дивјак, који је свједок Тужилаштва, тврди да се не сјећа акта Министарства одбране и Штаба Територијалне одбране од 21. маја 1992. године који су потписали командант Штаба Хасан Ефендић и министар одбране Јерко Доко, које му је показала тужилац Весна Илић, у којем је наведено да је за вријеме оружане борбе заробљено осам војника ЈНА на подручју Добриње, који су пуштени, те да се о њиховој судбини ништа не зна.

Дивјак је рекао да се не види ко је сачинио документ који му је представљен, те додао да су о овом документу требали бити упознати он и Стјепан Шибер, који је такође био замјеник команданта Територијалне одбране, преноси Бирн.

Други свједок Тужилаштва некадашњи аналитичар војне проблематике у Штабу Врховне команде такозване АБиХ Хуснија Сејдиновић је, након што му је представљена информација Штаба од 25. маја 1993. године, која се бавила бившим припадницима "Јукине јединице", а у којој се наводи "да је Нермин Узуновић, по изјави једног припадника бивше Специјалне бригаде, стријељао шест четника код Дома полиције", потврдио да је његов Штаб ту информацију добио из Службе војне безбједности Првог корпуса.

Свједок је потврдио и да им у тој информацији није наведено име припадника који је изјавио да је Узуновић стријељао, али да је Служба безбједности Првог корпуса знала ко је та особа.

- Морално и професионално правило је да се заштити човјек који је дао такву информацију - рекао је Сејдиновић.

На питање одбране да ли је Јука Празина припадао Одреду којим је командовао оптужени Викић, свједок је рекао: - У некој идеји да, али стварно никада.

У предмету "Велики парк", осим Викића, оптужени су бивши помоћник министра унутрашњих послова тадашње БиХ Јусуф Пушина, те Нермин Узуновић и Младен Човчић, који се прије промјене имена звао Сенаид Чавчић.

Оптуженима је стављено на терет да су били информисани да је осам припадника ЈНА српске националности заробљено у сарајевском насељу Добриња када им се покварио транспортер.

Према оптужници, они су били информисани да су заробљени војници ЈНА стављени под контролу и надзор полицијских и безбједносних структура, а потом изведени у Велики парк, близу Дома полиције у центру Сарајева, гдје су убијени.

Тијела припадника ЈНА склоњена су и одвезена с циљем уклањања и прикривања доказа, али су пронађени дјелимични посмртни остаци двојице убијених, док се за осталима још трага.

Наставак суђења заказан је за 24. октобар.