latinica  ћирилица
17/10/2019 |  20:32 | Аутор: СРНА

Поша: ЕУ не може бити цјеловита без земаља западног Балкана

Амбасадор Мађарске у БиХ Кристијан Поша изјавио је вечерас у Сарајеву да је увјерен да породица ЕУ не може бити цјеловита без земаља западног Балкана, укључујући и БиХ.
Сарајево: Пријем поводом Националног празника Мађарске - Фото: СРНА
Сарајево: Пријем поводом Националног празника МађарскеФото: СРНА

- Апликацијом за чланство у ЕУ 2016. године БиХ је поставила пред себе амбициозан циљ, показавши опредијељеност да постане дио Уније гдје је њена прошлост и поставља - рекао је Поша на пријему поводом Националног празника Мађарске коме је присуствовао и премијер Републике Српске Радован Вишковић.

Поша је истакао да Мађарска подржава БиХ на европском путу, не само као чланица ЕУ, него и као њен поуздан пријатељ.

- Чинимо то путем наших активности које се односе на слање експерата у вези са ЕУ интеграцијама у Министарство иностраних послова БиХ, преко Твининг пројекта са подршком ЕУ и посредством Еуфорове мисије Алтеа - навео је Поша.

Он је истакао да је Мађарској, као земљи сусједу западног Балкана, у интересу да промовише стабилност и развој у овом региону, као и јачање безбједносног окружења које носи могућност економског развоја и демократизацију друштва.

Пријему су присуствовали и министар одбране у Савјету министара у техничком мандату Марина Пендеш, те амбасадор САД у БиХ Ерик Нелсон.