latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:46 ⇒ 18/10/2019 | 07:48 | Аутор: sputniknews.com

Пенс: Турска и САД договориле прекид ватре у Сирији

Турска ће прекинути војну операцију у Сирији да би дозволила курдским Одредима народне самоодбране да изађу у безбjедну зону у року од 120 сати, рекао је потпредсjедник САД Мајк Пенс након преговора у Анкари.

- Све војне операције под мотом 'Извор мира' биће заустављене одмах након повлачења Одреда народне самоодбране. Наша администрација је у контакту са сиријским војницима који треба да подрже повлачење курдских снага у зону безбjедности - рекао је Пенс након преговора с предсjедником Турске Реџепом Тајипом Ердоганом у Анкари.

Потпредсjедник САД је додао да "Американци већ раде с курдским одредима у зони безбjедности на граници с Турском, помажући им у повлачењу".

Према његовим ријечима, Турска пристала да не води борбена дејства у сиријском граду Кобанију, над којим је раније преузела контролу сиријска армија.

- Демаркациона линија, иза које ће се повући курдске формације, налазиће се на око 30 километара јужно од границе Сирије и Турске  навео је Пенс, додајући да САД неће водити војна дејства на сјеверо-истоку Сирије и да ће се ограничити на дипломатију.

Пенс је истакао да су САД добиле гаранције од курдских формација да ће се организовано удаљити од границе с Турском.

Амерички потпредседник је, такође, рекао да су се представници Турске и САД договорили да ускладе рад центара у којима се налазе затворени терористи Исламске државе (ДАЕШ).

Предсједник САД Доналд Трамп објавио је на Твитеру да из Турске стижу "сјајне вијести".