latinica  ћирилица
17/10/2019 |  19:43 ⇒ 18/10/2019 | 11:38 | Аутор: РТРС

Савјет министара усвојио Акциони план, СДС и ПДП срушили су механизам координације

Без сагласности Владе Српске, Савјет министара Босне и Херцеговине у техничком мандату, усвојио је Акциони план, документ који је саставни дио Мишљења Европске Комисије о захтјеву БиХ за чланство у Еувропској унији. Из Републике Срспке јасна порука – српски министри из СДС-а и ПДП-а срушили су механизам координације и уставне надлежности Републике Српске.

Од 729 усвојених мјера, 38 није усаглашено са Републиком Српском у оквиру механизма координације и оне не могу бити третиране као саставни дио Акционог плана који је у вези с мишљењем Европске унији о БиХ, став је званичника Српске.

- Треба до краја испоштовати Механизам координације који је усвојен на нивоу БиХ. Само такав документ може имати нашу подршку - прекао је предсједник Владе Радован Вишковић.

Република Српска остаје посвећена процесу европских интеграција, али ако неусаглашени документ буде послан у Европску унију, предсједница Српске жељка Цвијановић каже да ће их прва обавијестити да је такав Акциони план нелегитиман. Преварантски приступ својствен је овом Савјету министара, сматра предсједница.

- То је та Бакирова прича, да ће Сарајево командовати Српском. Па нећете командовати, јер сте усвојили документ без наше сагласности, а у том документу се дефинишу обавезе које имају наше институције. Нећете ви нама рећи шта су наше обавезе, ми знамо шта Устав каже - рекла је предсједница.

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик овакав потез министара из СДС-а и ПДП-а назива издајом српских националних и републичких интереса. Пита како је могуће да Савјет министара обавеже Српску о питањима за које, искључиво, она има уставне надлежности.

- Они су срушили механизам координације и урушавају уставни поредак и уставна права Републике Српске да о својим уставним питањима и надлежностима искључиво она одлучује. Тај акциони план за нас не важи и позивам Владу Српске да га одбије - поручио је српски члан Предсједништва Милорад Додик.

Српски члан Предсједништва поновио је став да ниједна одлука не може да дође на дневни ред, ако претходно није добијена сагласност Владе или Парламента Српске.