latinica  ћирилица
17/10/2019 |  18:49 ⇒ 19:29 | Аутор: СРНА

Једногласно усвојен договор о Брегзиту

Лидери ЕУ једногласно су усвојили договор о Брегзиту и формално га послали у британски парламент на ратификацију.
Брегзит (фото: newsclick.in) -
Брегзит (фото: newsclick.in)

Из канцеларије предсједника Европског савјета Доналда Туска саопштено је да су лидери усвојили саопштење о изласку Велике Британије из ЕУ.

Лидери ЕУ позвали су институције европског блока да предузму кораке како би осигурали да споразум може ступити на снагу 1. новембра, али су нагласили да у будућности "желе што ближе партнерство са Великом Британијом".

Објављено је и више детаља договора о Брегзиту, те наведено да је он задовољио обје стране.

Нови договор о изласку Велике Британије из Европске уније поштен је и разуман и одговара начелима Европске уније, изјавио је европски главни преговарач Мишел Барније.

У односу на тај споразум, промијењен је протокол који се односи на Сјеверну Ирску, а све друге одредбе су остале исте.

- Опција Бекстоп замијењена је новим приступом. За Велику Британију најспорнији елемент, заштитни механизам за избјегавање тврде границе на ирском оствру, сада је замијењен новим приступом. Ревидирани протокол о Сјеверној Ирској штити "свеострвску економију" на ирском острву, мировни споразум на Велики петак у свим његовим димензијама и чува интегритет јединственог тржишта - наводи Барније.

Према новом договору о Брегзиту, Сјеверна Ирска остаће усклађена с ограниченим сетом правила Европске уније како би се избјегла тврда граница на острву. Примјењиваће се европски закони о роби, санитарна правила и ветеринарске контроле, правила о пољопривредним производима, порезу на додану вриједност и царина за робу, правила о државним подстицајима.

У односу на стари споразум из новембра прошле године, на захтјев садашње британске владе, избачена је одредба о заједничкој царинској територији Европска унија - Велика Британија.

- Европска унија и Велика Британија сада су нашле нови начин како би постигле циљ избјегавања царинске границе на ирском острву и истовремено осигурале да Сјеверна Ирска остане дијелом царинска територија Велике Британије. Договором се избјегавају регулаторне и царинске контроле на граници Републике Ирске и Сјеверне Ирске - додаје Барније.

На ирском острву, такође, неће бити царинских контрола, већ ће се оне обављати у лукама. За робу која иде из Велике Британије у Сјеверну Ирску као крајње одредиште, неће се примјењивати европске царинске тарифе. Неће се плаћати европске царине ни на ствари које путници преносе са собом преко ирске границе. Сјеверна Ирска ће, као и остатак Велике Британије, моћи да ужива погодности будућих споразума о слободној трговини које ће Велика Британија закључивати са партнерима широм свијета. За робу која долази из трећих земаља у Сјеверну Ирску и не прелази у Републику Ирску, примјењиваће се британске царинске тарифе.

Новост је и увођење механизма "пристанка", који укључује могућност да чланови сјеверноирске скупштине имају одлучујући глас о дугорочној примјени европских закона у Сјеверној Ирској. Четири године након ступања на снагу споразума, чланови сјеверноирске скупштине моћи ће одлучити обичном већином желе ли наставити да примјењују европске законе. Ако гласају за, систем ће бити продужен за још четири године.