latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:31 ⇒ 16:48 | Аутор: СРНА

Усвојена информација о пројекту изградње научнотехнолошког града

Влада Републике Српске усвојила је данас информацију о пројекту изградње научнотехнолошког града у Српској који је замишљен као организација институционално повезана са Универзитетом у Бањалуци и фокусирана на подршку новом предузетништву, постојећим бизнисима и индустрији у области технологија, са фокусом на информационе технологије.
Влада -  сједница - Фото: РТРС
Влада - сједницаФото: РТРС

Министарство за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво сачинило је елаборат о изградњи научнотехнолошког града у Републици Српској који треба да привуче креативне и талентоване појединце који обликују друштво знања као кључни фактор развоја Српске и на тај начин подстакне привредни развој заснован на знању, сарадњу научноистраживачке заједнице са привредом, стварање повољних услова за развој иновативних компанија у инспиративној и продуктивној предузетничкој заједници, те да привуче међународне компаније.

Влада је овластила министра за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво да предузме све мјере у процесу преговора са потенцијалним кредиторима и донаторима, саопштено је из Бироа Владе Српске за односе с јавношћу.

Влада Републике Српске утврдила је на данашњој сједници у Источном Сарајеву Приједлог стратегије за борбу против сајбер криминалитета у Српској од 2020. до 2024. године.

Влада Републике Српске, стратешким приступом, у сарадњи са релевантним субјектима на унутрашњем и међународном нивоу, унапређује властите капацитете и потенцијале за ефикасну борбу против сајбер криминалитета. Осим постојећег законодавног и институционалног оквира за супротстављање сајбер криминалитету, ситуација у овој области ће се значајно унаприједити доношењем стратешког документа, наводи се у саопштењу.

Стратегија за борбу против сајбер криминалитета у Републици Српској садржи циљеве и задатке које морају остварити све релевантне институције у Републици, правац у коме ће даље радити институције, јасну визију која се жели постићи, а уједно представља и идејну конструкцију која би требало да омогући развијање детаљних планова за сваку област сајбер криминалитета.

- Циљ стратегије је да се спријечи да Република Српска постане погодно мјесто за извршиоце кривичних дјела из области сајбер криминалитета, као и постизање проактивне превенције и ефикасног одговора на изазов који поставља сајбер криминалитет - наводи се у саопштењу.

Подсјећамо, Влада Републике Српске утврдила је данас Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о јавно‐приватном партнерству у Републици Српској ради наставка процеса отклањања административно‐техничких баријера и стварања повољнијег пословног амбијента за привлачење инвестиција којима би се реализовали капитални пројекти за задовољење јавних потреба.