latinica  ћирилица
17/10/2019 |  15:05 ⇒ 17:01 | Аутор: СРНА

Трнинић: Неформирање власти на нивоу БиХ кочи реализацију пројеката

Министар саобраћаја и веза Републике Српске Неђо Трнинић изјавио је данас у Источном Сарајеву да неформирање власти на нивоу БиХ негативно утиче на цијели процес, план и динамику изградње инфраструктурних пројеката у Српској.
Неђо Трнинић - Фото: РТРС
Неђо ТрнинићФото: РТРС

Трнинић је рекао новинарима да се када је ријеч о инфраструктурним пројектима врши координација и усаглашавање са Федерацијом БиХ.

- У плану је да у наредном периоду изградимо 420 километара ауто-путева и 470 километара брзих путева, те нешто магистралних и регионалних праваца. Када причамо о ауто-путевима, у Републици Српској имамо 106 километара урађених и прије неколико дана смо положили камен темељац за мост на Сави - рекао је Трнинић.

Министар саобраћаја и веза подсјетио је да је потписан концесиони уговор са кинеским партнером за изградњу ауто-пута Бањалука-Приједор у дужини од 42 километра, те да је када је ријеч о осталим инфраструктурним пројектима приоритет дат повезивању Бањалуке и Сарајева са Београдом.

- Дио који Република Српска ради је веза Добоја са нашим ауто-путем `9. јануар` и Коридором `Пет це` у дужини од 48 километара до Вукосавља - рекао је Трнинић.

Он је навео да је започета прва фаза и уведен извођач радова, те да су за другу фазу обезбијеђена средства од Европске банке за обнову и развој.

- Потписали смо споразум и чекамо ратификацију на нивоу БиХ да бисмо могли кренути у реализацију. У сваком случају разговарамо са Европском инвестиционом банком и уз помоћ ЕБРД-а да добијемо средства за трећу и четврту фазу", додао је Трнинић.

Он је навео да се са партнерима разговара и о Коридору "Пет це" до Брчког, у дужини од 31 километар, изражавајући наду да ће ти преговори бити успјешно окончани.

- За дионицу од Бијељине до Раче у дужини од 17 километара очекујемо помоћ Србије. Значајан је и мост на Сави и управо због неформирања власти упитан је међудржавни споразум и у Сарајеву није дошло до ратификације - рекао је Трнинић.

Он је појаснио да не може почети издавање грађевинских дозвола док не буде потписан међудржавни споразум.

- Мост између Братунца и Љубовије изграђен је и већ двије године чека се да Савјет министара одобри додатних три и по милиона КМ. Управа за индиректно опорезивање је већ донијела одлуку, а мора се ратификовати у Савјету министара, тако да нас све то кочи - рекао је Трнинић.

Упитан о плановима за повезивање Београда и Сарајева брзим путем, Трнинић је рекао да је приоритет траса од Бијељине, преко Зворника, Милића и Сокоца, те да ће у децембру бити израђен генерални пројекат.

- Тај брзи пут од Источног Сарајева према Србији је један од планова и у фази смо израде неопходне документације. Идуће године очекујемо реализацију још једног плана, а то је траса Фоча-Шћепан Поље и Тјентиште-Брод на Дрини - рекао је Трнинић.