latinica  ћирилица
17/10/2019 |  09:17 | Аутор: СРНА

Тузлански кантон: Фармацеути пријете затварањем апотека

Магистри фармације са подручја Тузланског кантона неће одустати од захтјева за повећање цијене услуге за издавање лијекова на рецепт, а уколико буде неопходно запријетили су и затварањем апотека.
Апотека - Фото: РТРС
АпотекаФото: РТРС

Портпарол магистара фармације Амела Газибеговић каже за "Дневни аваз" да им је из Завода здравственог осигурања Тузланског кантона речено да нема средстава за повећање цијена услуге, те да је нереално да то повећање буде извршено и у наредној години.

Према њеним ријечима, генерални штрајк, као једна од мјера, није искључен јер се послодавци у јавном и приватном сектору суочавају са одливом кадра и нелојалном конкуренцијом с друге стране Дрине.

Предсједник Коморе магистара фармације у Тузланском кантону Анеда Ципурковић указује да фармацеути свакодневно одлазе у земље ЕУ, а није ријетка ни појава да пацијенти у апотекама купују лијекове са есенцијалне листе, а да по комерцијалне лијекове одлазе у Србију.

Она упозорава да ће, ако кантоналне власти покушају да оснују апотеке у њиховом власништву, фармацеути затворити своје апотеке на два-три дана па, како је поручила, нека онда пацијенти иду под њихове прозоре.

На подручју Тузланског кантона услуга за издавање лијекова на рецепт кошта једну конвертибилну марку са ПДВ-ом, док је цијена те услуге у Зеничко-добојском кантону 1,75 КМ, а у Сарајевском кантону 1,91 КМ.