latinica  ћирилица
16/10/2019 |  17:15 | Аутор: РТРС

СИПА и политичке игре: Споран легитимитет избора директора

Иако на рачун регуларности процеса, од самог почетка, свакодневно пристижу примједбе, именовање новог директора СИПА, како сада ствари стоје, неће сачекати да буде формиран нови сазив Савјета министара БиХ.
Споран легитимитет избора директора (фото:banjaluka.net) -
Споран легитимитет избора директора (фото:banjaluka.net)

Независни одбор Парламента БиХ, на сједници заказаној за понедјељак, 21. октобар, ипак ће утврдити ранг-листе кандидата пријављених за избор новог директора Агенције за истрагу и заштиту.

Тада би требало да буду обављени и интервјуи са потенцијалним кандидатима, директором Полиције Републике Српске Дарком Ћулумом, бившим директором Сипе Гораном Зупцем, полицијским службеником из Требиња Жарком Лакетом, те актуелним директором Сипе Перицом Станићем. Пријаву је првобитно послао и полицајац из Бањалуке Његош Јовановић, али Независни одбор је одбио ову пријаву, уз образложење да она није уредно послата.

Главни повод за спорење налази се у чињеници да, и годину дана након избора у БиХ, Парламент БиХ није формирао Савјет министара, који би у овом процесу требало да има главну улогу и завршну ријеч, што иде на руку кандидатима блиским министрима, који би даље требало да одлучују о њиховој судбини.

Ни законодавство БиХ није предвидјело овакву ситуацију, па Независни одбор Парламента БиХ и у техничком мандату, бар формално, задржава легалитет за обављање ове надлежности, док легитимитет и даље остаје под знаком питања.

У јасним околностима, процедура налаже прецизне кораке, којих ће се, изгледа, придржавати и садашњи надлежни органи, иако су у техничком мандату. Независни одбор доставља ранг-листу министру безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драгану Мектићу који је, према законом предвиђеним процедурама, доставља Савјету министара, а овај орган именује новог директора ове полицијске агенције.

Актуелном директору СИПА Перици Станићу четворогодишњи мандат истиче 5. новембра, док је именовање новог, према ријечима замјеника предсједника Независног одбора Енеса Обралије, у рукама Савјета министара.

- Ранг-листу кандидата прослиједићемо министру безбједности БиХ. Он са наше ранг-листе бира кандидата кога ће предложити Савјету министара и то не мора бити прворангирани, а шта ће Савјет министара БиХ учинити, до њих је. Уколико Мектић у року од 15 дана не предложи Савјету министара име за челника СИПА, ми ћемо нашу комплетну листу са бодовима прослиједити Савјету министара. Даље одлуке су њихове - рекао је раније Обралија у разговору за медије.

Сама чињеница да будући именовани директор СИПЕ не мора да буде најбоље оцијењен кадидат, оставља простор и могућност министрима да дају подршку неким од кандидата блиском политици њихових политичких партија.

Предраг Ћеранић, декан Факултета безбједности у Бањалуци и аналитичар безбједносних питања, сматра да ће тренутни сазив Незавинсог одбора, као једини и надлежни орган за ове послове управљати овом одлуком без обзира на постојећу нелегитимност.

- Нема другог сазива Независног одбора, ни он, ни бројне комисије Представничког дома, нису конституисане, па ће о кандидатима за директора СИПА одлучивати постојећи Независни одбор. Одбор ће, сходно процедури, министру безбједности БиХ Драгану Мектићу предложити неколико кандидата, а он ће се опредијелити за оног којег ће предложити Савјету министара. Није тешко погодити ко ће то бити - сматра Ћеранић.

Он додаје да новог директора можемо очекивати веома брзо, одмах по истеку мандата актуелном, а да ће нови Савјет министара и даље остати имагинарна категорија.

Истичући да би било оптимално да новог директора именује Савјет министара формиран у складу са посљедњом исказаном вољом грађана, Ненад Стевандић, предсједник Уједињене Српске и шеф Српског клуба у Представничком дому Парламента БиХ, предлаже компромисно рјешење.

- Да се у процесу именовања новог директора СИПА жели бити бити фер, онда би било логичније да се садашњем директору продужи мандат мјесец-два, док се не формира нови Савјет министара, јер нови Савјет министара треба да поставља те функционере, као и да уради анализу оног што су урадили претходници. Овако, испада као да избори нису ни били и да људи који су суштински изгубили на изборима и немају никакав легитимитет – доносе одлуке. Остаје утисак да се функционери именују непостојећим хатишерифом и да смо много близу блискоисточним правилима, а не европским - додаје Стевандић.

Поновљени сценарио са именовањем директора ОБА?

Већ средином идућег мјесеца, тачније 19. новембра, истиче мандат и директору Обавјештајно-безбједносне агенције Осману Мехмедагићу, а због подударности тијела која би требало да споведу тај процес, многи сматрају да би се незадовољство око именовања директора СИПА могло поновити и у овом поступку.

- Несумњиво је да ће се поновити, ту су ствари већ договорене. Директор ОБА биће поново Осман Мехмедагић. Изетбеговић је успио убиједити саговорнике у америчкој и британској амбасади да је Мехмедагић, и поред поништене дипломе, најбоље рјешење за директора, јер одлично опсервира Русе, и да је он сигурна брана руском утицају у БиХ - сматра Предраг Ћеранић.

Директора ОБА именује и разрјешава дужности Савјет министара, на приједлог предсједавајућег и у консултацијама са члановима Предсједништва, Извршног обавјештајног одбора и Безбједносно-обавјештајне комисије.

И Ненад Стевандић је мишљења да не треба сумњати у понављање развоја догађаја и приликом именовања директора ОБА. Стевандић сматра да политичке игре, предвођене коалицијом СДА-ДФ, прате такве процедуре.

- У то уопште не треба сумњати, зато што су се присталице СДА потрудиле да ОБА буде потпуно ван закона, ван контроле. Несумњиво је да ће се потрудити да исту ситуацију приреде и убудуће. Када директор буде именован, мораће да покаже валидну диплому, а за неколико мјесеци ови у СДА потрудиће се да му нађу неки други факултет - додаје Стевандић.

Ђукић: Постоји проблем легитимитета

Да сага која прати процес именовања највише може да наштети безбједности у БиХ, при том уносећи политиканство у редове безбједносних агенција БиХ, сматра и Петар Ђукић, аналитичар савремених безбједносних изазова и стручњак за ову област.

- Када су у питању институције БиХ, тешко је говорити и о уставности, а камоли о законитости. Ипак, институције на нивоу БиХ и закони којима су успостављене представљају реалност. Што се тиче избора директора СИПА, са аспекта законитости самог процеса не видим ништа спорно. Законски текст не говори о некаквим ограничењима или смањењу дјелокруга у техничком мандату. Са друге стране, свакако да постоји проблем легитимитета, јер актуелни састав Савјета министара није одраз воље бирача. Исто тако, тај орган није дужан да се придржава ранг листе кандидата утврђене од Независног одбора Парламентарне скупштине. Другим ријечима, и најлошије оцијењен кандидат може бити именован. То оставља довољно простора министрима да дају подршку кандидату блиском политици њихових политичких партија - истиче Ђукић.

Он сматра и да недовољна транспарентност у процесу пријаве и рангирања кандидата за директоре безбједносних агенција може да се јави као потенцијални узрочник незадовољства, а може да остави простор за политичке малверзације на мјестима гдје нису потребне.

Извор: banjaluka.net