latinica  ћирилица
15/10/2019 |  19:26 | Аутор: ТАНЈУГ

Савјет ЕУ без договора о Албанији и Сјеверној Македонији

Савјет ЕУ није данас дао зелено свјетло за отварање односно раздвајање приступних преговора са Сјеверном Македонијом и Албанијом.
Европска унија - Фото: РТРС
Европска унијаФото: РТРС

Ово питање сада је на дневном реду лидера ЕУ, који се 17. и 18. октобра састају у Бриселу.

Послије цјелодневне расправе, европски министри нису успјели да дођу до консензуса око отварања приступних преговора са Скопљем и Тираном.

- Ово није тренутак славе за ЕУ. Није било могуће доћи до договора и то трећи пут за 16 мјесеци иако већина земља чланица подржава препоруке Европске комисије - изјавио је комесар за приступне преговоре Јоханес Хан.

Најавио је да ће се ово питање сада рјешавати на нивоу лидера ЕУ који се 17 и 18. октобра састају у Бриселу.

- Надам се да ће лидери на Европском савјету донијети политичке одлуке које ће омогућити да се потврди кредибилитет политике проширења на западном Балкану - каже Хан.

Он је упозорио ЕУ да су друге свјетске силе више посвећене и амбициозне када је у питању улога у региону који је, према Хановим ријечима, ЕУ двориште.

Земље чланице ЕУ нису успјеле да постигну ни договор око раздвајања почетка преговора како би Скопље евентуално добило "зелено свјетло" без обзира на већа условљавања која и даље постоје када је сљедећи корак интеграција Албаније у питању.

Дипломатски извори кажу да је Француска и даље остала при ставу да није вријеме да се настави са приступањем ЕУ прије него што се цијели процес реформише. Истовремено, француски представници су нагласили да једино предсједник Емануел Макрон има овлашћење да промијени такав приступ и да пристанак за могући почетак приступних преговора само са Скопљем.

Њемачка је већ подржала отварање приступних преговора са Скопљем и Тираном, док су Холанђани и даље имали замјерке првенствено на рачун испуњности услова од стране Тиране.