latinica  ћирилица
15/10/2019 |  17:32 ⇒ 19:52 | Аутор: РТРС

Делегати у Клубу Срба спријечили СДП да постави своје људе у празну фотељу

Делегати у Клубу Срба у федералном Дому народа који долазе из Кантона 10, спријечили су СДП да поставе своје људе у упражњену фотељу потпредсједника Дома, која припада српском народу. Делегат СНСД-а у Клубу Срба Горан Броћета у изјави за РТРС изричит је да позиција у руководству Дома припада легитимно изабраним српским представницима. Управо такав став био је „окидач“ за тешке оптужбе СДП-ових делегата упућене Броћети на сједници федералног Дома народа.

Тек други пут у постдејтонској БиХ, Клуб Срба у федералном парламенту је попуњен. Међутим, због непостојања јединства међу Србима, није изабран шеф Клуба нити потпредсједник Дома. Српски делегати из Кантона 10 препознали су политичку подвалу и спријечили СДП да инсталира своје кандидате јер нису истински представници и заштитници Срба у Федерацији -тврди Горан Броћета, делегат СНСД-а из Дрвара.

- Ми смо бојкотовали одлазак на тај покушај конституисања. СДП је имао осам делегата, тако да нису имали кворум за рад и на сву срећу спријечили смо покушај да СДП изабере свог Србина. У том случају Клуб Срба би постао средство у рукама СДП-а - истиче Броћета.

Мјеста предсједника Клуба и потпредсједника Дома народа припадају некоме из Ливањског кантона јер су изабрани гласовима Срба, док остали делегати, каже Броћета, немају ту врсту легитимитета. Броћетину изјаву СДП-ови делегати назвали су фашистичком и оптужили делегате из Кантона 10 да њима управљају из Бањалуке.

Игор Стојановић, делегат у Клубу Срба из СДП-а (Сарајево) у Дому народа парламента ФБиХ каже не може да прихвати оно што Броћета каже јер се то, како истиче, граничи са фашизмом.

- Ми имамо неке легитимније и мање легитимне људе које ће неко по нечему да оцјењује - каже Стојановић.

Жарко Вујовић, делегат СДП-а у Клубу Срба у Дому народа парламента ФБиХ-Тузла истиче да му није стало да сједи у руководству.

- Можда је Вама стало, али гарантујм Вам да нећете добити мој глас зато што не размишљате својом главом. Ја ћу бити увијек за интересе Срба из Гламоча али не за неке центре моћи из Бањалуке који овдје опструирају рад - додаје Вујовић.

Броћета поручује да размишља главом свог народа и да се тога не стиди.

- А господину који је рекао да се моја изјава благо граничи са фашизмом, хвала му на томе , ето толико - каже Броћета. 

осим у сазиву 2002-2006, СДП имао је већину и апсолутну контролу Клуба Срба, а никада нису покренули механизам заштите виталног националног интереса.

Чињеница да су Срби сведени на статистичку грешку у Федерацији довољно говори о потреби за таквим потезом. Конституисање Клуба Срба, по свему судећи, сачекаће избор новог Савјета министара након чега ће се знати ко је већина а ко опозиција и у Федерацији.

- Из ове ситуације у Дому народа  немогуће је изаћи на овакав начин јер не постоји воља. Поготово јер је Дом народа направљен од Срба који су остали у рату у Федерацији и припадају босанским и хрватским странкама, Они не мисле на српски начин него на страначки и то је велики проблем - изјавио је делегат у Клубу Срба Парламента ФБиХ Миле Марчета.

Клуб Срба чине пет делегата из Кантона 10 са Српске листе и СНС-а, осам из СДП-а, два из Либералне странке оба из Горажда, те по један из ХДЗ-а БиХ и СДА.