latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:26 ⇒ 19:39 | Аутор: СРНА

Добој: Истрага против Тузлака који је обмањивао породице погинулих и несталих

Окружно јавно тужилаштво у Добоју спроводи истрагу против Тузлака чији су иницијали А.А. који је остварио противправну имовинску корист лажно се представљајући и нудећи за новчану надокнаду информације о локацији на Озрену на којој се, наводно, налазе посмртни остаци несталих бораца Војске Републике Српске, речено је Срни из овог тужилаштва.
Окружно тужилаштво Добој - Фото: РТРС
Окружно тужилаштво ДобојФото: РТРС

Из Тужилаштва наводе да је А.А. у току 2018. године на подручју Добоја остварио више телефонских комуникација са члановима породица несталих бораца Војске Републике Српске, те лажно се представљајући нудио им откривање информације о мјесту на коме се налазе посмртни остаци несталих, ако му заузврат исплате одговарајућу новчану накнаду.

На тај начин противправно је себи прибавио одређену имовинску корист.

Из Тужилаштва наводе да је у истрази саслушан већи број свједока, односно лица која су оштећена овим кривичним дјелом, прикупљени одређени докази, те наређене и друге истражне радње у циљу проналаска и испитивања осумњиченог на околности за које се сумњичи кривичном пријавом.

Из Тужилаштва кажу да ће по завршетку истражних радњи одлучити о даљем току поступка, односно донијети одговарајућа тужилачка одлука у овом кривичном предмету.

Из добојског Тужилаштва наводе да је предмет достављен од Окружног јавног тужилаштва Бањалука, а на основу пријаве Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Републике Српске из новембра 2018. године.

Предсједник Републичке организације породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила Вељко Лазић рекао је Срни да је Асим Алић из Тузле тражио од породица заробљених, погинулих бораца и несталих цивила са подручја Дервенте, Добоја и Модриче одређену накнаду од 1.000 до 1.500 евра да открије гробна мјеста погинулих бораца Војске Републике Српске у Возући.

Лазић је подсјетио да ово није једини случај да су поједини људи позивали породице погинулих из Републике Српске тражећи накнаду за информацију о гробним мјестима.

Он је рекао да су из Републичке организације упозорили породице да не разговарају са таквим људима јер је ријеч о превари.