latinica  ћирилица
15/10/2019 |  15:24 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Приједор: Свечано обиљежен Међународни дан жена на селу

Међународни дан жена на селу данас је обиљежен у приједорској регији. Свечана манифестација одржана је у подручној школи “Петар Кочић” у Горњим Орловцима.

У вријеме када многи напуштају село и одлазе у град, Весна Марић из Саничана код Приједора, одлучила се за супротно. Након 30 година рада у предузећу, данас се бави сточарством.

Весна за сада има само двије краве, а млијеко и произведени сир прода у рекордном року. Уз пензију, додатна зарада служи за путовања и квалитетан пензионерски живот.

- Не мислим проширивати капацитете јер ме године стижу, али бих препоручила младима да се окрену пољопривредној производњи, јер ће ту нешто и остварити - истиче Марићева.

Међународни дан жена на селу, пригодним програмом, обиљежили су ученици подручне школе “Петар Кочић” у Горњим Орловцима. Мајке и баке ученика ове подручне школе припремиле су разна домаћа слана и слатка јела, док су се ученици пригодном приредбом покушали одужити за њихов труд.

- Овај дан нам је веома значајан зато што желимо да одушевимо наше мајке јер се они толико труде за нас и наше школовање - рекла је ученица ове школе Адријана Лукић.

Вриједности сеоског живота и рад жена на селу седму годину обиљежава се у овој школи.

- Ученици су упознати да је другачији начин живота на селу и једним обиљежавањем међународног дана желимо да им кажемо да су њихове мајке, односно жене на селу, равноправне и да њихов живот није ништа мање вриједан од неких других мама које раде од 8 до 3 - истакла је Горана Босанчић, диркторка ОШ “Петар Кочић”.

Иако је физички рад напоран, многи кажу да природа лијечи душу, а рад и труд увијек буду награђени без обзира на то да ли сте живот провели на селу или у граду.