latinica  ћирилица
15/10/2019 |  12:41 ⇒ 17:15 | Аутор: СРНА

Потписана два уговора о гранту за пројекте у Градишци

Министар финансија и трезора у Савјету министара у техничком мандату Вјекослав Беванда, министар финансија Републике Српске Зора Видовић и градоначелник Градишке Зоран Аџић потписали су данас у Сарајеву са пројектним менаџером Њемачке развојне банке Штефаном Рабеом два уговора о гранту за пројекте у Градишци.

Беванда је истакао да вриједност првог гранта, који је обезбиједила Швајцарска развојна агенција /СЕКО/, износи 3,8 милиона евра, док је други, у износу од 10,26 милиона евра, обезбијеђен на основу уговора о финансијској сарадњи Њемачке и БиХ и спроводе се посредством Њемачке развојне банке.

Он је нагласио да ће кроз овај пројекат бити ријешен проблем прикупљања и прераде отпадних вода у Градишци, што је од изузетног значаја за унапређење квалитета живота становника тог града и заштиту околине.

Беванда се нада да ће бити одблокиран рад Парламентарне скупштине БиХ, која треба да ратификује ове споразуме, како овај пројекат ни у једној фази не би био угрожен.

Видовићева је захвалила Њемачкој развојној банци и Беванди на овом значајном пројекту за Градишку и Републику Српску, истичући да ће његова успјешна реализација допринијети бољем животу људи у читавој регији.

Она је подсјетила да Република Српска са Њемачком развојном банком реализује успјешне пројекте и у електропривреди, а до краја ове године треба да потпишу споразум о енергетској ефикасности, што ће бити од велике помоћи Републици Српској.

Видовићева се нада да ће бити још оваквих пројеката чији је циљ унапређење живота.

Рабе је нагласио да је пројекат пречишћавања отпадних вода у складу са европским стандардима, а корист ће имати 22.000 становника Градишке, због чега се нада што скоријој ратификацији споразума, како би почело спровођење овог веома важног пројекта.

Аџић је истакао да ће Градишка и приградска насеља добити уређени систем за прикупљање отпадних вода и њихово пречишћавање, биће реконструисан и дограђен постојећи канализациони вод, изграђен главни градски пречистач и око 30 километара секундарне канализационе мреже.

Он је додао да је циљ заштита животне средине и водоизворишта које се налази на ободу града.

Аџић је истакао да је, у неким фазама, већ почела реализација пројекта, док се почетком прољећа очекује интензиван почетак радова, који би требало да буду завршени у року од три године.