latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:50 ⇒ 11:54 | Аутор: ТАНЈУГ

Трамп се предомислио - амерички војници ипак остају на Блиском истоку

Амерички предсједник Доналд Трамп изјавио је да ће око 1.000 америчких војника, којима је раније наредио да се повуку из Сирије, ипак остати на Блиском истоку.
Доналд Трамп  (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill) -
Доналд Трамп (Фото:AP Photo / Mark J. Terrill)

Амерички војници ће остати у региону како би се спријечило оживљавање такозване Исламске државе.

Он је у писаном саопштењу објавио да ће војници бити прераспоређени и да ће остати у региону, преноси АП.

Како се наводи, њихова улога ће бити да прате ситуацију и спријече евентуално понављање 2014. године, када су припадници ИД, организовани у Сирији, прешли у сусједни Ирак и преузели контролу над сјевером и западом те државе.

Трамп је потврдио да ће мали број америчких војника остати у сиријској бази на југу земље.

Пентагон: Турска операција омета борбу против терориста

Војна операција Турске на сјеверу Сирије омета напоре у борби против терористичке групе Исламска држава и довела је до пуштања многих заробљених милитаната, изјавио је амерички министар одбране Марк Еспер.

- Упркос противљењу и поновљеним упозорењима Сједињених Држава и међународне заједнице, турски предсједник Ердоган наредио је једнострану инвазију на сјеверну Сирију која је резултирала велики бројем жртава, расељавањем, разарањем и порастом пријетње америчким војним снагама - рекао је Еспер.

Према ријечима шефа Пентагона, тај неприхватљиви упад је поткопао и успјешну мултинационалну мисију против терориста Сирији и довео до ослобађања многих опасних припадника Исламске државе, преноси ТАС С.

Због неодговорних поступака Турске, ризик за америчке снаге на сјевероистоку Сирије достигао је неприхватљив ниво. Постоји ризик да будемо захваћени ширим сукобом. По налогу предсједника, Министарство одбране повлачи америчко војно особље са сјевероистока Сирије.

Он је оцијенио да је једнострана акција Турске била непотребна и импулсивна.

- Предсједник Ердоган сноси пуну одговорност за посљедице, укључујући потенцијални препород Исламске државе, могуће ратне злочине и све већу хуманитарну кризу - рекао је амерички министар одбране, додавши да је нарушен и билатерални однос између Турске и САД.

Еспер је најавио и да ће сљедеће недјеље посјетити сједиште НАТО-а у Бриселу, гдје ће "притиснути" америчке савезнике да предузму колективне и појединачне мјере против Анкаре - дипломатске и економске.