latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:38 ⇒ 12:32 | Аутор: СРНА

Руси поручују: Путујте гдје сте вољени - у Републику Српску

Предсједник Савеза новинара Русије Владимир Соловјов рекао је да Република Српска пружа велике могућности руским туристима, посебно скијашима, и истакао да је најважније што ту живи пријатељски српски народ, који је увијек имао добре односе са Русима.
Република Српска - Фото: РТРС
Република СрпскаФото: РТРС

- Вриједи посјетити ове градове, планине, језера, пробати домаћу кухињу, невјероватно укусну и веома јефтину - рекао је за "Руску газету" Соловјов, који је радио више од 10 година као дописник на Балкану.

Лист подсјећа на апел свјетски познатог режисера Емира Кустурице упућен Русима: "Путујте гдје сте вољени - у Републику Српску", што је подржао и Соловјов, који је посјетио БиХ у оквиру делегације представника медија из Руске Федерације.

- На олимпијској планини Јахорини изграђене су изненађујуће лијепе нове хотелске зграде, жичаре. Све је овдје врло приступачно и јефтино, а, што је најважније, овдје је пријатељски српски народ који је увијек имао добре односе са Русима - навео је Соловјов.

Укратко, каже он, ова земља има велике изгледе да руски туристи дођу и упознају се са њеним љепотама, али, додао је, БиХ, као и њен саставни дио Република Српска, за њих је, за сада, тера инкогнита /непозната земља/.

Према његовим ријечима, резултати социолошке студије показују да само пет до 10 одсто руских грађана зна за постојање ове земље, што представља прилику да посјете ово веома лијепо планинско подручје на којем се водио невјероватно бруталан рат.

Лист подсјећа да се 28 километара од Сарајева /главног града БиХ који је назван "балкански Јерусалим" јер се ту сусрећу ислам и хришћанство, Исток и Запад/, у Републици Српској налази међународно скијалиште и љетовалиште на планини Јахорини, гдје су 1984. године одржане Зимске олимпијске игре.

У разговору за "Руску газету" директор Олимпијског центра "Јахорина" Дејан Љевнаић изразио је заинтересованост за привлачење руских путника у Републику Српску, а посебно на Јахорину, имајући у виду главне конкуретне особености - љубав према Русији и квалитет услуге.

- Непрестано улажемо у развој нових савремених пројеката на Јахорини - рекао је Љевнаић.

Он је представио могућности организовања спортских кампова за спортисте из Руске Федерације, те позвао руске тур-операторе да буду његови гости на Јахорини и упознају њен потенцијал, што би допринијело развоју и јачању билатералних веза.

- Ми заиста видимо Русију као братску државу, са којом стално тежимо да проширимо сарадњу - додао је Љевнаић.

Лист подсјећа да се у Републици Српској у близини града Добоја у селу Ритешић од 2009. године гради манастирски комплекс Свете Матроне Московске и руско етно-село, а у Бањалуци је прошле године почела изградња руско-српског храма у част Светих царских мученика.

Руски амбасадор у БиХ Петар Иванцов скренуо је пажњу на чињеницу да су "Русија и Балкан раздвојени хиљадама километара, Карпатима и водама древног Дунава, а, опет, невидљиви, али снажни мост пријатељства, вијековима је повезивао ове народе".

Иванцов је нагласио да БиХ и Балкан у цијелости имају огроман потенцијал за даљи развој вјерског туризма и да је сигуран да ће га боље информисање о разним вјерским мјестима подићи на још виши ниво.

- Посјетом светом мјесту, било да је ријеч о цркви, џамији, синагоги или будистичком храму, ходочаснику или само туристи који је заинтересован за религију, отварају се нови свијет, занимљиве идеје, упознаје традицију других народа, што несумњиво доприноси расту поштовања и међусобног разумијевања између људи различитих вјера и различитих народа - истакао је Иванцов.