latinica  ћирилица
15/10/2019 |  11:20 | Аутор: СРНА

Циљ увођење личне инвалиднине за најугроженија лица

Циљ усвајања измјена и допуна Закона о социјалној заштити јесте да лицима са инвалидитетом која се налазе у најтежем социо-економском положају буде обезбијеђено право на личну инвалиднину као новчана помоћ, која би заједно са другим правима из социјалне и дјечје заштите био побољшан њихов статус, речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација) -
Министарство здравља и социјалне заштите (фото: Илустрација)

Ријеч је о лицима која нису смјештена у установу социјалне заштите, другу установу на терет буџетских средстава или хранитељску породицу.

Важећим Законом о социјалној заштити као видови помоћи прописана су новчана помоћ, додатак за помоћ и његу другог лица, подршка у изједначавању могућности дјеце и омладине са сметњама у развоју, смјештај у установу, збрињавање у хранитељску породицу, помоћ и њега у кући, дневно збрињавање, једнократна новчана помоћ и савјетовање.

- Наведеним правима обезбјеђује се помоћ лицима која се нађу у стању социјалне потребе усљед различитих околности као што су неспособност за рад, недовољна примања за издржавање, старост, инвалидитет, неадекватне породичне прилике и слично. Међутим, упркос реализацији наведених права, одређене категорије лица са инвалидитетом, а посебно они са најтежим обликом инвалидитета, не могу да задовоље егзистенцијалне потребе - навели су у ресорном министарству.

У ово министарству су подсјетили да је Стратегијом унапређења друштвеног положаја лица са инвалидитетом у Републици Српској од 2017. до 2026. године као један од циљева у области социјалне заштите предвиђено обезбјеђивање минималне социјалне сигурности тих лица по једнаким критеријумима без обзира на узроке настанка инвалидности.

- Једна од активности за постизање наведеног циља је управо унапређење права лица са инвалидитетом кроз увођење инвалиднине и корак у превенцији смјештаја лица са инвалидитетом у установе, те подршку њиховим породицама - истакли су у Министарству здравља и социјалне заштите.

Остваривање права на личну инвалиднину у 2018. години било је регулисано одлуком Владе Републике Српске, а са истом праксом је настављено и у овој години.

С обзиром на то да је утврђивање овог права материја која се уређује законом, приступило се измјенама и допунама Закона о социјалној заштити.

У предложеним измјенама и допунама Закона о социјалној заштити наведено је да ће износ личне инвалиднине бити од девет до 15 одсто просјечне плате након опорезивања остварене у Републици Српској у претходној години, те да ће зависити од утврђене висине тјелесног оштећења.

Основни услови за остваривање права на личну инвалиднину прописани су с циљем да наведено право остваре лица која се налазе у најтежем социо-економском положају.

Ријеч је о лицима која су зависна од помоћи и његе друге особе приликом задовољавања основних животних потреба и којима је оштећење или обољење настало у развојном периоду, а имају утврђено тјелесно оштећење у висини од 70 до 100 одсто.

За спровођење одредаба Закона о социјалној заштити, којима је регулисано остваривање права на личну инвалиднину, потребно је годишње око 8,3 милиона КМ.

Приједлог измјена и допуна Закона о социјалној заштити налази се у материјалима за редовно засједање Народне скупштине Републике Српске, заказано за 22. октобар.