latinica  ћирилица
15/10/2019 |  10:45 ⇒ 10:54 | Аутор: РТС

Тајфун однио 70 живота у Јапану (ФОТО/ВИДЕО)

Најмање 15 особа се још води као несталo, а око 70 је настрадало у удару тајфуна Хагибис који је погодио Јапан и и паралисао више области погођених поплавама и клизиштима.

Власти у Јапану и даље процјењују штету коју је начинио тајфун "Хагибис", послије излијевања 47 ријека на 66 локација, а Mинистарство инфраструктуре упозорава да је процјена немогућа у дјеловима у којима се вода још није повукла.

Најмоћнији тајфун који је протеклих деценија погодио Јапан, узроковао је и појаву око 150 клизишта, као и нестанак струје и воде у разним дјеловима земље, преноси агенција Кјодо.

Број домаћинстава која су остала без струје је смањен са 520.000 на 34.000, док је број оних без воде достигао 133.000.

Тајфун погодио Јапан

Око 10.000 домова је поплављено, а власти упозоравају грађане да се заштите од инфекција.

Иако већина железничког саобраћаја у Јапану функционише нормално, неке дионице су затворене.

Премијер Јапана Шинзо Абе рекао је на састанку радне групе за катастрофе да ће влада користити резервна средства за обнову.

Тајфун погодио Јапан

- Потребно је хитно пружити адекватну подршку жртвама. Могуће је и да ће посљедице тајфуна на животне и економске активности бити још веће - рекао је Абе.

Министар одбране Таро Коно ће позвати још око 200 припадника резервних снага како би се олакшали спасилачки напори и дистрибуирала вода и залихе погођеним подручјима.