latinica  ћирилица
12/10/2019 |  21:42 | Аутор: СРНА

Хиљаде људи на улицама у знак подршке Курдима

Хиљаде људи изашле су данас на улице Париза и других европских градова протестујући због напада Турске на Курде у Сирији.
Протести у Паризу - Фото: AFP
Протести у ПаризуФото: AFP

Узвикујући "Ердоган терориста" демонстранти су носили курдске заставе и транспаренте на којима је писало "Трамп-серијски убица" И "Ердоган-истински вођа 'Исламске државе'", јавља АФП.

Организатори су рекли да је више од 20.000 људи изашло на улице Париза након што је Анкара појачала нападе на курдске пограничне градове на сјевероистоку Сирије пркосећи растућој међународној осуди.

"Турска покушава да проведе етничко чишћење и ојача џихадисте. Од почетка турске инвазије неколико ћелија џихадиста `спавача` већ је извело нападе", рекао је Агит Полак, портпарол Курдског демократског савјета у Паризу.

Он је рекао да по сваку цијену морају услиједити економске санкције ЕУ и САД Турској.

Полат је апеловао на Француску да опозове амбасадора у Турској.

Неколико француских политичара љевичара придружило се протестима.

Прокурдски протести одржани су и широм Њемачке, а у Келну је тим поводом на улице изашло више од 10.000 људи, јавља ДПА.

Десетине Курда изашло је и на улице Никозије на Кипру, а на једном транспаренту је писало "Немојте да будете саучесник у геноциду над курдским народом".

Демонстранти су се окупили и у Шведској и Белгији, а протести су планирани и у Атини.

Финска, Њемачка, Норвешка и Холандија већ су раније саопштиле да ће прекинути извоз оружја у Турску.

Турска офанзива почела је 9. октобра након што је амерички предсједник Доналд Трамп наредио повлачење америчких војника.