latinica  ћирилица
11/10/2019 |  19:17 ⇒ 19:17 | Аутор: СРНА

Стевандић: Након Андрића негирају и Хандкеа

Шеф Клуба Срба у Представничком дому парламента БиХ Ненад Стевандић оцијенио је као србофобне осуде додјеле Нобелове награде за књижевност Петеру Хандкеу, чије су књижевне вриједности изнад политике, што неки сада покушавају да негирају.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

- Осуде су засноване на једној врсти србофобије. Оцјене књижевности су много више од онога што се нама Србима допада - рекао је Стевандић.

Према његовим ријечима, Срби цијене то што је Хандке описао њихову голготу у вези са Косовом, а некима не прија то што је посјећивао некадашњег предсједника СР Југославије и Србије Слободана Милошевића.

Стевандић је нагласио да се у БиХ негира и нобеловац Иво Андрић, који на неки начин баштини српски духовни коријен.

Он изјаву предсједника Хрватске Колинде Грабар Китаровић према којој је Хрватска "од Виса до Купреса" оцјењује као један у низу њених гафова, чиме је увриједила територију Републике Српске и Федерације БиХ /ФБиХ/.

- То јој се уклапа у предизборни маркетинг. Скоро па смо навикли на то. Што се тиче баштињења простора - и српски и хрватски простор нису само везани за матичне земље, Србију и Хрватску, прелазе државне границе и границе континената. Надам се да је то био само лапсус, а рекла је да није имала намјеру да вријеђа - рекао је Стевандић за Н1.

Он је поручио да никада нико из Републике Српске није учинио никакву пријетњу, али ако неко каже да треба укинути тај ентитет - добиће одговор.

- Ако неко хоће БиХ без ентитета, Република Српска има одговор који њу штити. Ако се одговор некоме не свиђа онда не треба да напада Српску - каже Стевандић, наводећи да позиви на укидање Српске представљају најбољи начин да се подстакне њено отцјепљење.

Стевандић, који је и предсједник странке Уједињена Српска, нагласио је да политика из Републике Српске није проблем ни на путу формирања власти на нивоу БиХ, него су то политике у ФБиХ које иду у правцу негирања права других народа.

Он је рекао да је политичка криза након избора у БиХ настала одлуком да буде блокирано именовање предсједавајућег Савјета министара које припада представнику српског народа.

Стевандић је навео да је криза почела када је почело негирање тог изборног резултата, али и декларацијом СДА која је задирала у етнички простор језика и духовни простор спрског народа.

Према његовим ријечима, већина у БиХ изабрала је Колегијум Дома народа, Предсједништво БиХ, па откуд онда србофобна политика када за предсједавајућег Савјета министара треба изабрати кандидата из реда српског народа.

- Не формира се орган гдје је на реду Србин. То је испољавање србофобне политике, гдје се нама негира да користимо своја права - наглашава Стевандић.

Он наводи да нема ту приче ко шта хоће, већ постоји редослијед.

- Према Пословнику се бира Комисија за избор предсједавајућег Савјета министара, не можете то да прескочите. Комшић и Џаферовић продужавају свој сукоб са Републиком Српском. Као, дозволићемо да дође /Зоран/ Тегелтија, а ви ћете нама испуњавати жеље. Када будемо имали формиране органе, можемо да радимо - поручује Стевандић.