latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:47 ⇒ 20:08 | Аутор: РТРС

Бањалука: Дјеци омогућити да остваре своје потенцијале (ФОТО)

У Бањалуци је одржана централна манифестација поводом међународног обиљежавања седмице дјетета под слоганом "Моја недјеља, моја година".

Уручене су награде за најбоље литерарне радове ученика основних и средњих школа из Републике Српске.

Награђена су прва три најбоља литерарна рада на тему "Моја недеља, моја година". Међу награђенима је и Лана Пејић, ученица Основне школе "Свети Сава" из Модриче, која је својом пјесмом скренула пажњу на нека од основних права дјетета.

- Да се поштују права да смо сви једнаки и сви исти, да ширимо љубав и да је то нешто што ја желим да постигнем. То би требало да буде циљ свим нашим генерацијама - поручила је Лана.

Ове године посебан акценат стављен је на инклузију – односно, на дјецу која имају одређене сметње у развоју.

Фото: СРНА

- Желимо да скренемо јавности пажњу, односно да покушамо да дјецу од малих ногу дјеци бонтоном скренемо пажњу без обзира ако је неко различит или различитији од нас не значи да је лошији - истакла је Босиљка Бошњак, помоћница министра за породицу, омладину и спорт Републике Српске.

Једно од права дјетета јесте и безбрижно дјетињство. Посебно је наглашено да је потребно рјешавати и проблеме, које породице имају приликом стицања потомства.

- Ми смо предложили скупштини закон о лијечењу неплодности биомедицинском оплодњом, нешто што ће се први пут донијети у Републици Српској. Надам се да ће та мјера омогућити да мимо ових 1.115 беба које смо добили путем таквог начина оплодње добијемо још и више - сматра Ален Шеранић министар здравља и социјалне заштите.

На литерарни конкурсу "Моја недјеља, моја година" пристигло је више од 600 радова, а прва три рада добила су новчану награду у износу од 100 до 300 КМ.