latinica  ћирилица
11/10/2019 |  18:23 ⇒ 19:51 | Аутор: РТРС

И у рату и у миру борио се за Српску - сахрањен генерал Миловановић (ФОТО)

Један од јунака Одбрамбено-отаџбинског рата, вишеструко одликовани генерал Манојло Миловановић сахрањен је данас на Ребровачком гробљу у Бањалуци.

Од некадашњег начелника Генералштаба Војске Републике Српске и министра војног опростили су се саборци, највиши функционери Српске и бројни грађани.

Фото: РТРС

Генерал Миловановић је у рату са саборцима одбранио Републику Српску. Након рата, 98. године са министарске позиције пресудно је утицао на поновно уједињење Републике, подијељене сукобима код Дервенте и Прњавора. Учествовао је у доношњу спасоносне одлуке у вријеме НАТО агресије на тадашњу Савезну Републику Југославију...

Рекао је ово на комеморацији српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, и Миловановића назвао најважнијим министром у првој Влади чији је премијер био .

Фото: РТРС

- Био је тада спреман да жртвује свој статус да помогне Србији, али то није значило да је то требало да се деси. Требало је да помогнемо Србији, а да опстанемо. Помогао је тадашњем руководству Републике Српске да не донесе катастрофалну одлуку и да уђе у сукоб и да бомбардовање поново буде преусмјерено на Републику Српску - рекао је Додик.

Фото: РТРС

Пензионисани генерал ВРС Милан Торбица, свог саборца и пријатеља назвао је великаном српског народа и војсковођом ранга прослављених војвода из Првог свјетског рата.

- Човјек који је најдиректније учествовао у стварању, одбрани и чувању Републике Српске, те у њеној послијератној изградњи - истакао је Торбица.

Фото: СРНА

Некадашњи начелник Главног штаба ВРС и министар одбране Српске, носилац ордена Немањића и Карађорђеве звијезде првог реда, Манојло Миловановић преминуо је у сриједу након дуже болести.