latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:41 | Аутор: СРНА

Вишковић: Пословна заједница нема разлог да буде против раста плата у јавној управи

Предсједник Владе Републике Српске Радован Вишковић изјавио је данас да не види разлог због којег би неко из реалног сектора био против раста плата и у јавној управи.
Радован Вишковић - Фото: СРНА
Радован ВишковићФото: СРНА

Вишковић је нагласио да се радници у јавној управи нису бунили када су расле плате у реалном сектору.

- Ако желимо да задржимо људе на овим просторима морамо водити рачуна да имамо равномјеран стандард радника у реалном сектору и у јавној управи. У супротном, изгубићемо најбоље људе и онда ћемо доћи у проблем - рекао је Вишковић новинарима у Бањалуци.

Према његовим ријечима, због тога су се опредијелили за раст плата у јавном сектору, као што је било у реалном, у оквиру закона које је креирала Влада Српске.

- Све се ради на основу анализа и планова и оно што смо обећали буџетом можемо да покријемо. Све је урађено у складу са тренутним позицијом буџета, не угрожава се пословна заједница и нема мјеста за било чије незадовољство - истакао је Вишковић, одговарајући на питање да ли је пословна заједница против раста плата у јавној управи.

Он је најавио да ће са пословном заједницом разговарати о укидању неких парафискалних намета, те да нема простора за смањење директних пореза док не буде формирана власт на нивоу БиХ.

- Према социо-економској изјави коју су јуче усвојиле владе Републике Српске и Федерације БиХ, чека се Савјет министара да буде отворено и питање индиректних пореза. Ако се то деси онда можемо донијети одлуке и када је ријеч о директним порезима у Српској - истакао је Вишковић.