latinica  ћирилица
11/10/2019 |  16:40 ⇒ 17:42 | Аутор: РТРС

Изградња спомен-комплекса у Источном Дрвару

У Источном Дрвару у току је изградња спомен-комплекса погинулим борцима и цивилним жртвама са овог подручја у Првом и Другом свјетском рату, и одбрамбено- отаџбинском рату.

Руководство ове локалне заједнице данас је разговарало са предсједником Академије наука и умјетности Републике Српске.

Цивилне жртве Одбрамбено-отаџбинског рата су и родитељи Миле Марчете, који су страдали у Источном Дрвару. Не крије задовољство што ће ова општина имати спомен-комплекс, посвећен свим страдалницима.

- Никад није касно да се не забораве људи који су заслужни за нашу Републику Српску а, посебно борци којима треба одати пошту да се никад не забораве - рекао је Миле Марчета из Источног Дрвара.

Меморијални комплекс састоји се од три споменика. Сваки од њих биће посвећен страдалницима једног од два свјетска рата, али и цивилним жртвама и погинулим борцима одбрамбено – отаџбинског рата.

- Ово је споменик за прошлост, али и будућност да би наша дјеца схватила да је јако важан, јако значајан и да на нашем простору има живота и изгледа да останемо и опстанемо овдје - навела је Милка Иванковић начелница општине Источни Дрвар.

Стручну помоћ при изградњи спомен – комплекса добили су и од представника Академије наука и умјетности Републике Српске.

- Ми смо предложили да текст буде углавном релативно кратак, да не буду имена погинулих и несталих наших људи са овог краја - истакао је Рајко Кузмановић предсједник Академије наука и умјетности Републике Српске.

Изградњу споменика са 53.000 марака, финансира општина Источни Дрвар, а радови би требало да буду завршени до краја октобра.