latinica  ћирилица
11/10/2019 |  15:14 ⇒ 15:21 | Аутор: РТС

Код Ковина отворен највећи вjетропарк на Западном Балкану (ФОТО)

Највећи вjетропарк на Западном Балкану "Чибук 1" свечано је отворен у Мраморку код Ковина. Инвестиција је вриједна 300 милиона евра, снабдјеваће електричном енергијом 113.000 домаћинстава и може да спречи више од 370.000 тона емисије угљен-диоксида годишње. Отварање вјетропарка је симбол успјеха, поручује председник Србије Александар Вучић.
Отворен нови вјетропарк (фото:Tanjug/Filip Krainčanić) -
Отворен нови вјетропарк (фото:Tanjug/Filip Krainčanić)

Вјетропарк "Чибук 1" са 57 ветротурбина и инсталираном снагом од 158 мегавата снабдјеваће електричном енергијом 113.000 домаћинстава, и може да спријечи више од 370.000 тона емисије угљен-диоксида годишње.

Отварање вјетропарка је кључни тренутак за проширење обновљивих извора енергије у источној Европи и позиционирања Србије у сам врх алтернативне енергетике у Европи.

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је на церемонији отварања да је вјетропарк "Чибук 1" симбол успјеха, прогреса и просперитета које једна земља може да направи.

Додаје да је вјетропарк први нови, велики и вриједан објекат у енергетском сектору који је отворен у посљедњих 30 година. 

- Ово показује колико Србија иде напријед, шта је у стању да уради, а што није могла урадити прије четири, пет, шест година - рекао је предсједник на отварању вјетропарка.

Истиче и да ће Србија морати све више да се оријентише на зелену енергију и да ће то у будућности и радити.

Министар енергетике и рударства Александар Антић поручио је да ће отварање овог вјетропарка допринијети енергетској безбједности и сигурности снабдијевања струјом у Србији.

- Са својих 430 гигават-часова енергије производње годишње, представљаће готово 1,5 процената наше годишње производње енергије и тиме ће значајно утицати на укупну енергетску безбједност Србије и сигурност снабдијевања - наводи Антић.

Отворен нови вјетропарк (фото:Tanjug/Filip Krainčanić)

Вјетропарк, објашњава, није само крупан допринос циљу Србије да 27 посто укупне потрошње енергије добија из обновљивих извора, већ представља, каже, значајан додатни извор производње енергије у Србији.

Министарка грађевинарства, саобраћаја и инфраструктуре Зорана Михајловић рекла је да јој је драго што види да је пројекат који је започет у вријеме кад је била министарка енергетике завршен и да се повећава учешће обновљивих извора енергије у производњи електричне енергије у Србији.

- Овај вјетропарк производиће енергију довољну за снабдијевање града величине Новог Сада. Пројекат је важан и због очувања животне средине, наших обавеза као члана Енергетске заједнице, али и као примјер другим инвеститорима да је Србија добро мјесто за улагање, посебно кад су у питању савремене технологије - рекла је Михајловићева.

Вјетропарк доприноси стабилности снадбијевања струјом и омогућио је Србији да производи 27 одсто својих потреба енергије из обновљивих извора до 2020. године, а тиме помаже и смањењу коришћења угља у производњи електричне енергије.

Ово је седми вјетропарк у Србији и највећи је на Западном Балкану. 

Изградња вјетропарка завршена је у априлу ове године.

Церемонији отварања присуствовали су предсједник Србије Александар Вучић, представници Владе и велики број званичника из Уједињених Арапских Емирата.