latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:47 ⇒ 13:59 | Аутор: СРНА

Грађани Источног Сарајева против уласка у НАТО

Група грађана из Источног Сарајева окупила се данас у Парку Гаврило Принцип како би изразила незадовољство због константних притисака и покушаја увлачења Републике Српске и БиХ у НАТО, поручивши да никада не смију бити заборављени злочини које је овај војни савез починио према српском народу у Српској и Србији.
Источно Сарајево - Фото: СРНА
Источно СарајевоФото: СРНА

Један од окупљених грађана и ратни војни инвалид Павле Зеленовић рекао је новинарима да разуман човјек не може схватити толики притисак за улазак Републике Српске у војну алијансу која је бомбардовала српски народ.

- Ми данас осјећамо посљедице тог бомбардовања. Настрадали су нам очеви, дјеца, мајке, дједови. Данас су се окупили бивши борци, али и млади који нису били учесници одбрамбено-отаџбинског рата да кажемо сложно и одлучно - не у НАТО - поручио је Зеленовић.

Зеленовић додаје да од посљедица НАТО бомбардовања муницијом са осиромашеним уранијумом велики број људи умире од малигних болести, јер су, како је навео, гађана чак и изворишта воде за пиће.

Александар Лаловић још је један од грађана који сматра да не смије бити заборављена чињеница да је НАТО бомбардовао Србе и да због тога трпа огромне здравствене посљедице, а највише кроз прогресиван раст малигних обољења, од којих ће становништво у Републици Српској и Србији оболијевати и у наредним деценијама.

- Треба да добијемо споменик жртвама НАТО бомбардовања и треба да се ујединимо као Република Српска, народ у одбрани и противљењу уласка Српске у НАТО - нагласио је Лаловић.

Када је ријеч о сарадњи Републике Српске са НАТО-ом, Лаловић сматра да та сарадња треба да слиједи динамику сарадње коју има Србија, као матична држава српског народа.

Паралелно са одржавањем протеста у Источном Сарајеву, у бази Бутмир код Сарајева, у оквиру војне вјежбе "Брзи одговор 19", одржава се методско-показна вјежба Вишенационалног батаљона Еуфора, Оружаних снага БиХ и Агенције за истраге и заштиту /Сипа/.

Вјежба "Брзи одговор" годишња је провјера оспособљености Еуфора да изврши брзо појачавање својих снага у БиХ, с дијелом својих резервних снага које се у високој приправности налазе у земљама партнерима.