latinica  ћирилица
11/10/2019 |  13:10 ⇒ 15:50 | Аутор: СРНА

Напади на Хандкеа говоре колико је награда политички важна

Мултимедијални умјетник Неле Карајлић изјавио је да је пријатно изненађен што је аустријски књижевник Петер Хандке добио Нобелову награду за књижевност, те оцијенио да напади на њега говоре колико је та награда, коју је добио неко политички неподобан, у ствари политички важна.

- Мени је пријатно изненађење да је Хандке добио награду, утолико што сам био дубоко увјерен да је награда политичке природе. Ево и Нобелов комитет је на неки начин успио да ме демантује - рекао је Неле Карајлић.

Према његовим ријечима, колико је Нобелова награда политички важна, говоре и напади на Хандкеа и на саму награду.

- То што је Хандке добио награду знак је да је добио неко ко је политички неподобан, а то што га нападају и из америчког /удружења књижевника/ ПЕН-а знак је да је та награда политички јако важна - навео је он.

Истичући да обожава Хандкеа, Неле Карајлић је додао да је Хандке ову награду требало да добије много раније.

- Чињеница да је прије неколико година Нобелову награду добио Боб Дилан - музичар, а ове године Нобелову награду добио Петер Хандке - Србин, то значи да бих и ја могао да будем на том списку једне године. Коначно Иво Андрић није наш једини нобеловац, има и Петер Хандке - рекао је Неле Карајлић.

Шведска краљевска академија додијелила је Петеру Хандкеу овогодишњу Нобелову награду за књижевност због његовог "утицајног рада који са лингвистичком генијалношћу истражује периферију и посебност људског постојања".

Хандке је познат по својој подршци Србији и Србима и због става да кривицу за рат не треба сваљивати на српску страну.

Одмах по проглашењу Хандкеа за добитника Нобелове награде за књижевност, почели су напади на њега од Албанаца и Бошњака, али и америчког удружења књижевника.