latinica  ћирилица
09/10/2019 |  22:35 ⇒ 22:39 | Аутор: dnevni avaz

Рудари Страњана и другу ноћ у јами

Око 70 рудара јаме Страњани Рудника мрког угља Зеница и вечерас ће, другу ноћ заредом, провести у јами, одакле не желе изаћи у знак протеста због ликвидације овог погона.

Подсјетимо, око 150 рудара најприје је у понедјељак обуставило производњу због страха од ликвидације овог погона, а потом је пола њих, око 75, рано јуче сишло у јаму и одбијају изаћи. Други дио комората налази се у кругу погона.

Рудари су јутрос потписали пуномоћ адвокату и покренули колективну тужбу против зеничког Рудника, која би могла угрозити пословање комплетног рудника, односно погоне Стара јама и Распоточје.

Ова дешавања услиједила су након што је објављено да се овај погон планира угасити, те да Електропривреда БиХ не планира више улагати у Страњане.

Наиме, одлучено је да се рудари ове јаме прерасподијеле у Стару јаму и Распоточје, међутим, с овом одлуком рудари се не желе помирити.

Сматрају да у Страњанима још има угља, који је, тврде, најквалитетнији, те да неко свјесно жели да их угаси како би прикрили велике инвестиције и губитке направљене у Распоточју.

Коморати из Страњана разочарани су што их у овој борби не подржавају колеге из друге двије јаме. Међутим, они су поручили како би то учинили да се ради о отказима, међутим, у ситуацији када се рударима нуди опција, излаз из ситуације, и посао у Старој јами и Распоточју, у том случају их, поручили су, не могу подржати.

До када ће рудари остати у јами, нико не зна. Једно је сигурно, иако изнемогли и на измаку снаге, спремни су, како су данас поручили, животима бранити јаму од које прехрањују породицу.