latinica  ћирилица
09/10/2019 |  16:17 ⇒ 16:21 | Аутор: СРНА

Мајкић: Повратак ратника ИД у БиХ изазива оправдан страх

Најављени повратак исламских радикалних ратника из Сирије изазива оправдан страх код грађана у БиХ, изјавила је Срни делегат у Дому народа парламента БиХ Душанка Мајкић.
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија) -
Душанка Мајкић (Фото: Дејан Божић/РАС Србија)

- Дешава се оно због чега смо годинама страховали, а то је повратак ратника `Исламске државе`, који су се борили на страни терористичких организација и који би требало да буду ускоро депортовани из Сирије у БиХ, као своју матичну државу - рекла је Мајкићева.

Она је додала да би деветорица ратника такозваног Исила требало да буду предата правосуђу БиХ и осуђена за кривично дјело тероризма, вјероватно, дуготрајним казнама затвора.

Међутим, додаје она, поставља се питање, како ће се ти људи након вишегодишњих казни затвора уклопити у свакодневни живот грађана БиХ, јер су они добровољно отишли да убијају.

- Ријеч је о припадницима терористичке организације који су обучавани за борбу протов хришћана, да убијају користећи различита оружја, чак и нож, специјализовали су се за то да постављају експлоизив у хришћанске куће, њихове аутомобиле, радна мјеста и зато је кључно питање да ли се ти људи након толико година ратовања у Сирији, након толико почињених ратних злочина икада више могу вратити у номалан живот - додала је Мајкићева.

Она је навела да нема прецизног податка о томе колико је припадника "Исламске државе" из БиХ учествовало на страним ратиштима, нити колико ће их бити враћено, а процјењује се од 250 до 500.

- Ријеч је о младим људима који су неријетко тамо били са породицама и дјецом, о чему треба посебно водити рачуна у оквиру Министарства безбједности - додала је Мајкићева.

Она је рекла да БиХ не улива превелико повјерење својим грађанима да ће се успјешно изборити са овим безбједносним изазовом.

- Земља која није у стању да формира власт годину дана послије избора тешко да може икога убиједити у озбиљност и одговорност оних који су у БиХ задужени да рјешавају проблем ратника такозваног Исила - закључила је Мајкићева.

Министар безбједности у Савјету министара у техничком мандату Драган Мектић изјавио је Срни да ће ускоро из Сирије у БиХ бити депортовано девет бивших припадника "Исламске државе" који су се борили за ову терористичку организацију.