latinica  ћирилица
09/10/2019 |  14:41 | Аутор: СРНА

Додик и Вучић заслужено одликовани, опоненти критикују због зависти

Предсједник Српског клуба у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Ненад Стевандић оцијенио је да су српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик и предсједник Србије Александар Вучић заслужено одликовани највишим признањима Српске православне цркве поводом 800 година њене аутокефалности, али да тај чин засјењује невјероватан хејтерски занос другосрбијанске умишљене елите и дијела такозване патриотске интелигенције која је већ зашла у зилотску фазу.
Ненад Стевандић - Фото: РТРС
Ненад СтевандићФото: РТРС

Стевандић је истакао да политички опоненти, који калкулишу дозом критике надајући се свом комаду црквеног колача, нису ни по чему релевантни јер њихова огорченост узрокује завист, а не аналитика или било какав сувисли прагматизам.

- Другосрбијанци су толико бијесни да од извргавања руглу сваке патриотско-националне, а нарочито патриотско-црквено-националне приче, сада чак прелазе на тумачење црквених канона. Иначе су сами канонизовани инсталисаном србофобијом и интересима изван и далеко од Србије у којој биствују и, рекао бих уз минималну дозу малициозности, уживају. Није им ни замјерити јер у њима и не постоји ништа аутохтоно или прецизније аутокефално што би их везивало за толико презрен `српски интерес` - навео је Стевандић у писаној изјави.

Он је истакао да је патриотама много теже јер су остали у шаблону несрећних, али и просвјетљујућих деведесетих година прошлог вијека.

Стевандић је додао да Србија и Српска никада нису биле ближе и никада разлике између српског и србијанског нису биле мање.

- Уз медијске замке и заблуде, у које су повремено упадали сви који су Додика и Вучића узалудно завађали, пропадао је и пројекат да и Српску и Србију удаље и посвађају. Никад нико није више институционализовао националну свијест и политику преко Дрине од Додика ма како то некоме парадоксално изгледало, искрено и мени до прије четири године. Српска је у много неповољнијем уставном и економском положају и медијском окружењу од Србије и нема економску снагу и супстанцу коју има Србија и повећава је и братски помаже, али је због тога Додиков посао много вриједнији од оног што тренутно видимо и процјењујемо - истакао је Стевандић.

Он је навео да је Вучић, поред често критикованог, испоставиће се лукавог, подилажења разним факторима и факторчићима, што је често фрустрирало, скоро непримијетно или за објективније довољно очито, повукао напријед у броју фабрика, путева, болница и ствари које дижу квалитет живота и које се виде из авиона, као и толико нападани Београд на води.

- Увођење великог броја најреспектабилнијих војних авиона, хеликоптера и друге технике оперативнијег и снажнијег обима него у много већој СФРЈ довело је и до тога да сутра неће бити чудно ако Србија буде најмања земља која ће напримјер инсталисати С-400 и поново бити балкански лидер. Вучић је то чинио истовремено на леђима носећи највећу српску муку, обавезу и хипотеку - Косово - истиче Стевандић.

Према његовом мишљењу, све што би Додику и Вучићу приговорили у смислу политичког прагматизма са елементима суровости или их нападали због модела медијске кампање са траговима пресије или стилских фигура у изражавању у комуникацији много је мало или им чак помаже и ствара маневарски простор и обавезу.

Он је истакао да ту убраја и критике владике Амфилохија које се не могу дневнополитички процјењивати.

- Зато би паметном било сувишно питање зашто су одликовани? Аргументи против нису мјерљиви у односу на аргумете за. А о разумијевању црквене дипломатије и стратегије привлачења лидера и подјелу одговорности умјесто учествовања у подјелама да не говорим. Наша Црква сублимура памет и искуство који сежу и даље од 800 година аутокефалности коју данас прослављамо. Та памет није лична, није ни у једном човјеку, владики или патријарху или било каквој ад хок групи, у или ван наше Цркве или спољном утицају. Има у тој памети и нешто изнад, нешто `божије`. Не тражи то `божије` никакво разумијевање или потврду. То је ствар вјере - оцијенио је Стевандић.