latinica  ћирилица
09/10/2019 |  09:05 | Аутор: ТАНЈУГ

Курти: Косово и Албанија треба да се интегришу

Kандидат Покрета "Самоопредјељење" за премијера Косова Аљбин Курти је, према прелиминарним резултатима ЦИК-а, добио највећу подршку грађана на протеклим ванредним изборима. Поновио је да се залаже за национално уједињење Албанаца у оквиру федерације, никако у оквиру Европске уније.

Аљбин Курти је након проглашења побједе за КТВ рекао да се у оквиру Европске уније "не може догодити национално уједињење Албанаца".

Не спори тезу Укшина Хотија, који каже да је национално уједињење исто што и уједињење у оквиру ЕУ, те да то не искључује једно друго, али сматра да "Косово и Албанија треба да се интегришу у оквиру федерације". Као примјер наводи Њемачку, са децентрализованим инситуцијама.

Према Куртијевим ријечима, идеја косовског предсједника Хашима Тачија о корекцији границе са Србијом подразумијевала је такође придруживање Косова Албанији, али када, како је рекао, "држава пропадне".

- Не вјерујем у унију кроз неуспјех, већ кроз успјех - рекао је Курти и додао да супротно Тачију сматра да "успјех Косова уједињује Албанце, не неуспјех".

Рекао је и да ће поштовати косовске симболе, али да приликом сусрета са државним врхом Албаније неће гледати на чијој страни стоји застава.

- Заједничко тржиште, заједнички цивилни регистар, предузећа, заједнички владини одбори за спољне послове – то су теме којима ћу се, поред осе Ђаковица–Скадар, бавити у разговорима са премијером Рамом - изјавио је Курти.

Најбоље да Српска листа и ДПК буду у опозицији

Аљбин Курти је изјавио да у новој влади не жели Србе који не признају Косово и који су везани за Београд, када има оне који то нису и који, како каже, Косово сматрају државом.

Курти је рекао да ће владу формирати са другопласираним Демократским савезом Косова, Исе Мустафе, и да ће она имати 12 министарстава, а као разлог због којег сматра да у њој не треба да буду представници Српске листе, наводи да они не могу да допру до других Срба, попут Ненада Рашића, којег, како је рекао, познаје.

Сматра да је најбоље да Српска листа и ДПК буду у опозицији, јер то, каже, "нису странке, већ су то државе".
- Не могу рећи да се национално јединство дешава у ЕУ. Ту се придружујемо Данцима, Аустријанцима и Шпанцима. Наш савез се мора догодити овдје - рекао је Курти.

Влада ће Специјални суд за злочине ОВК учинити непотребним

Говорећи о Специјалном суду формираном за утврђивање злочина које су починили чланови ОВК над Србима и припадницима других мањина, као и над лојалним Албанцима, Курти је рекао да тај суд не може бити укинут, али је додао да ће га његова влада учинити непотребним.

- Штета је што имамо Специјални суд. Не може се укинути јер за то треба више од 80 посланика, укључујући и Србе. Било је позива на разговор, сада влада некаква тишина, вјероватно због избора - примијетио је Курти, који је обећао адекватну заштиту сведоцима на том суду.

Не вјерује, каже, да је ОВК починила ратне злочине и злочине против човјечности, али је додао да је ратне злочине могао починити било који појединац.