latinica  ћирилица
16/09/2019 |  13:35 ⇒ 17:42 | Аутор: РТС

САД објавио сателитске снимке, тврде да је Иран крив за нападе (ВИДЕО)

Сједињене Америчке Државе су објавиле сателитске снимке као и тврдње обавјештајаца да је Иран кривац за нападе на саудијска нафтна постројења. Иран негира те наводе, а Хути тврде да су они одговорни.
Сателитски снимак дима изнад нафтних постројења (фото: Planet Labs Inc / Associated Press) -
Сателитски снимак дима изнад нафтних постројења (фото: Planet Labs Inc / Associated Press)

Иран је негирао умијешаност у суботње нападе дроновима на саудијска нафтна постројења за које су одговорност преузели Хути.

Међутим, неименовани амерички званичници су за стране медије рекли да правац и обим напада бацају сумњу на умијешаност Хута.

Амерички државни секретар Мајк Помпео је током викенда оптужио Иран без изношења било каквих доказа, након чега је Иран оптужио Америку за превару.

Предсједник  САД Доналд Трамп у твиту није директно оптужио Иран, али је предложио могућу војну акцију када нападач буде познат.

Након тога су неименовани амерички званичници говорили за Њујорк тајмс, Еј-Би-Си и Ројтерс.

Један од њих је навео да су напади дошли са западне стране или сјеверозападне, што је територија коју не контролишу Хути у Јемену.

Њујорк тајмс је пренио изјаве званичника који су навели да је напад изведен дроновима и крстарећим ракетама. Међутим, наводи се да нису све ракете погодиле мете. 

Такође, Еј-Би-Си је цитирао високог званичника који рекао да је Доналд Трамп потпуно свјестан да је Иран одговоран за нападе.

У међувремену, цијена нафте је порасла због страха за глобалне залихе и раста тензија на Блиском истоку.

Генерални секретар Уједињених нација Антонио Гутерес позвао је на смиривање ситуације.