latinica  ћирилица
13/09/2019 |  22:37 | Аутор: СРНА

Крајишник: О декларацији СДА да се изјасни Скупштина Српске

Предсједник Асоцијације Ствараоци Републике Српске Момчило Крајишник сматра да се о најављеној декларацији СДА мора изјаснити Народна скупштина Републике Српске и да би тај став требало да буде платформа за представнике Српске у преговорима о положају Републике и српског народа у будућности.
Момчило Крајишник - Фото: РТРС
Момчило КрајишникФото: РТРС

Он је навео да декларација СДА није никакво изненађење, те да се ради о јавно изнесеном ставу већинског народа из Федерације БиХ што се може узети и као став саме Федерације.

- Република Српска је створена вољом српског народа и свој државотворни субјективитет је удружила у Дејтону са ФБиХ, зато има право да послије овакве декларације преиспита ту своју сагласност о уједињењу. То не значи аутоматски да треба захтијевати излазак Републике Српске из БиХ, али значи да мора јасно да артикулише став какав положај Срба види или жели у будућности - изјавио је Крајишник за Срни.

Крајишник истиче да српски народ нема потребу као мусламанско-бошњачки да свој став износи преко једне политичке странке.

- Није срећан начин залагање за Дејтонски споразум јер не мислимо сви на исти споразум. Постоји онај изворни и овај више пута преправљени и данас у употреби. Онај изворни српска страна тада је прихватила, уз велике жртве, као компромис, док је овај измијењени силом наметнут и на силу верификован у Скупштини Српске - појашњава Крајишник.

Крајишник истиче да је очито да је до сада СДА хтјела да присвоји цијелу БиХ, али пошто ни уз помоћ ментора то није успјела, сада жели државу на простору, који својом влашћу може да контролише.

- Декларација СДА је званични став муслиманско-бошњачке стране и ми се не морамо и не можемо са тим сагласити, али исто тако јасно морамо рећи шта је наш став. Сигурно није овај који нам је сервирала СДА - истиче Крајишник.

Крајишник додаје да би Република Српска требало да каже своје мишљење како она види БиХ у будућности, напомињући да све ово што се дешава у БиХ је очито дио неког сценарија јер неко жели да изађе из БиХ, али жели да окриви српску страну.

Он додаје, да не смије бити императив постојање БиХ, императив мора да буде мир и добри односи, а они могу постојати између ФБиХ и Републике Српске и три народа, само ако је свима удобно живјети у БиХ.

- Очито је да у БиХ није добро ниједном народу, ни ентитету - истиче Крајишник.

Крајишник је још једном напоменуо да је Република Српска створена вољом српског народа, те да сви који у њој живе имају иста права, што је велико достигнуће и да је то уграђено у њеном Уставу и актима.

У приједлогу декларације, коју би сутра требало да усвоји Конгрес СДА, између осталог, наводи се да је примарни и дугорочни циљ СДА "република БиХ", афирмација "босанског језика" као "заједничког идентитета свих грађана БиХ", успостављање "врховног суда БиХ", реформа полиције.