latinica  ћирилица
13/09/2019 |  18:47 ⇒ 20:14 | Аутор: ТАНЈУГ

Милион евра за Дрвар од Србије

Предсједник Србије Александар Вучић рекао је по доласку у Дрвар да је данас за тај град из Србије пребачено милион евра за улагање у најважније пројекте од интереса за грађане, укључујући водовод, те за измиривање дуговања која општина није могла да покрије.
Александар Вучић у Дрвару - Фото: РТРС
Александар Вучић у ДрваруФото: РТРС

Дрвар је већински српска општина на територији Федерације Босне и Херцеговине.

- Веома сам срећан што сам овдеј. Неко ми је рекао да од Берлинског конгреса свакако, а можда и од пре, ниједан од српских кнезова, краљева, па онда предсједника, премијера... никад није дошао у Дрвар. Срећан сам што сам овдје и што смо нешто мало могли да помогнемо - рекао је Вучић.

Вучић је у Дрвар дошао са министрима одбране и финансија, Александром Вучићем и Синишом Малим, а домаћин у тој општини му је српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик.

Дио од милион евра које је Србија донирала Дрвару, односно 75.000 евра, биће издвојено за неисплаћене обавезе према породиљама, мајкама са троје и више дјеце, и рјешавање сличних проблема са којима се суочава општина.

- Остало ће бити уложено у најважније пројекте. Молили смо људе да доставе пројекте, а имате готов пројекат за водовод и у то ће одмах бити улзожено. Спремни смо из Београда да уложимо у Дрвар и тај новац ће бити употребљен на најбољи начин - рекао је Вучић.

Додао је да се прије пет-шест година није могло да се помогне али да то није питање његове или нечије воље већ да ли имате здраву државу, могућности за то.

- Сутра да не будем предсједник остаће записано да сам свакој општини у Републици Српској, али и у Гламочу, Дрвару, Петровцу уложили за школу, вртић...Нема општине где Србија није пружила помоћ - поручио је Вучић.

Он је становницима Дрвара поручио да остану на својим огњиштима и нагласио да ово није крај подршке Србије.

- Србија ће бити уз вас много висе него раније - поручио је Вучић испред вртића "Мајка храброст" у Дрвару.

Он је додао да ће Србија наставити да пружа подршку овом крају и да ће дати што буде потребно.

Посебно је нагласио и да ће бити донијета одлука о давању посебних субвенција за насе људе који желе да улажу у ове четири општине - Петровац, Дрвар, Грахово, Гламоч.

Те општине ће имати посебан подстрек Србије, рекао је Вучић и додао да новац за Дрвар неће бити мали.

- Осјећаћете све већу помоћ Србије - рекао је Вучић истичући да се данас слави живот и да је срећан што је у вртићу видио 57 малишана.

- Гледаћемо да обновимо све, јер морамо да показемо снагу развоја, јачања економије и снагу бућности у коју вејрујемо -поручио је Вучић и пожелио грађанима дуг и добор живот, као и да имају више дјеце.