latinica  ћирилица
13/09/2019 |  17:00 ⇒ 17:07 | Аутор: СРНА

Конкретна подршка ЕБРД-а привредницима Српске

Министар привреде и предузетништва Републике Српске Вјекослав Петричевић и директор Европске банке за обнову и развој /ЕБРД/ за БиХ Мануела Наесл сагласни су да је ова банка конкретна подршка привредним друштвима у Републици Српској кроз консултатнтску подршку и ангажман експерата.
Петричевић и Наесл - састанак -
Петричевић и Наесл - састанак

Петричевић и Наеслова су на састанку у Бањалуци изразили наду да ће добра и корисна сарадња бити настављена.

На састанку је било ријечи о унапређењу сарадње у области стручних компетенција, с обзиром на то да ЕБРД располаже стручним тимовима, који су неопходни привредницима у Српској, а тичу се управљања финансијама, способности изласка на тржиште, маркетинга, а све с циљем да се пословање доведе на виши ниво.

Петричевић је подсјетио да је новим Законом о републичкој управи формирано Министарство привреде и предузетништва, са основним задатаком јаче и чвршће везе са привредом, с озбиром на то да је економски развој и унапређење пословног амбијента један од приоритета Владе Републике Српске.

- Једна од мјера односи се на подизање стручних компетенција привредника, то је вјештина управљања с крајњим циљем подизања конкуретности, бржег развоја, припреме за смјену генерација и интернационализацију предузећа - рекао је Петричевић.

Он је додао да су неки од привредника подијелили са министарством позитивна искуства која су имали са ЕБРД-ом у спровођењу програма који се тичу горе наведеног, саопштено је из ресорног министарства.

Наеслова је навела да је циљ данашњег састанка био да се информише о идејама и потребама ресорног министарства, да би ЕБРД могла да пружи подршку активностима.

- Имамо стручне тимове који пружају савјетодавне услуге и који дају изузетне резултате. Тренутно су нам у фокусу мала и средња предузећа са више од 10, а мање од 100 запослених, која имају тенденцију раста и развоја - истакла је Наесл.

Из ресорног министарства је саопштено да ЕБРД имплементира различите програме подршке развоју малих и средњих предузећа у БиХ, с циљем подршке овим предузећима у усаглашавању са домаћим прописима и ЕУ директивама и стандардима у области заштите животне средине, заштите на раду и квалитета и сигурности производа.

ЕБРД имплементира кредитну линију за повећање конкурентности малих и средњих предузећа у БиХ у износу од 20 милиона евра из фондова ЕУ.

У саопштењу се додаје да је ЕБРД финансирао успостављање предузетничког портала Републике Српске /www.предузетницкипорталсрпске.нет/ у 2016. години, те финансијски подржао организацију прве и друге конференције предузетништва жена у Републици Српској у 2017. и 2018. години, затим организацију радионица за предузетнице у Бањалуци и Требињу током припреме стратегије за предузетнице.