latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:35 | Аутор: СРНА

Лавров: Рат у Сирији је завршен

Рат у Сирији је завршен и остала су само мања легла тензија на територији коју не контролише влада у Дамаску, изјавио је руски министар спољних послова Сергеј Лавров.
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов) -
Сергеј Лавров (Фото: Sputnik/Алексей Филиппов)

Он је рекао да се Сирија постепено враћа нормалном, мирном животу и да одвојена легла тензија постоје још само у подручјима као што су Идлиб или источна обала Еуфрата.

- Сиријски рат се заиста завршио. Земља се постепено враћа нормалном, мирном животу. Одвојена легла тензија остала су само на територијама које не контролише Влада Сирије, као што су Идлиб и источна обала Еуфрата - истакао је Лавров.

Лавров је нагласио да ће формирање и покретање рада комисије, која ће осмислити уставну реформу, постати важан подијум за промовисање политичког процеса који ће проводити сами Сиријци, уз помоћ УН.

Шеф руске дипломатије напоменуо је да ће такав поступак омогућити сиријским властима и опозицији да први пут започну директан дијалог о будућности Сирије, јавио је ТАСС.

Лавров је додао да Русија подржава поновно успостављање суверенитета Сирије, борбу против тероризма, те повратак свих Сиријаца у своју домовину, као и повратак Сирије у "породицу арапских земаља", пренијела је "Раша тудеј".