latinica  ћирилица
13/09/2019 |  16:09 ⇒ 21:13 | Аутор: РТРС

И даље нема договора о посебним колективним уговорима

Пропао је и данашњи састак привредних синдиката са предсједницима гранских удружења послодаваца, који су требали преговарати о закључивању посебних колективних уговора.

Уз оптужбе за непоштовање представника радника, синдикалци споре и легитимност и легалност чак седам удружења која чине Унију.

Из Уније удружења послодаваца демантују тврдње синдиката.

У односима синдиката и послодаваца ништа ново – још један пропао састанак. Представници привредних синдиката у Савезу синдиката кажу - само у септембру два пута су позивали представнике удружења послодаваца на преговоре о посебним колективним уговорима и оба пута послодавци се нису одазвали. С обзиром на то, донијели су закључак.

- Да се упути писмо министру рада Републике Српске и да тражимо да нам достави службено ко је све регистрован од удружења послодаваца како бисмо отворили преговоре - истакао је Тане Пеулић, предсједник Синдиката металске индустрије и рударства Републике Српске.

- Може се преговарати али појединачно, не уопштено. Не можемо мијешати бабе и жабе, не може Електропривреда и обућарска индустрија заједно да преговара. Преговарамо по гранским групама, значи грански синдикати и представници грана из те привредне области - напоменуо је Драгутин Шкребић, предсједник Уније удружења послодаваца Републике Српске

Синдикати су довели у питање и легалност рада Уније удружења послодаваца Републике Српска. Кажу, од десет удружења у Министарству рада регистрована су тек три и то за саобраћај, комуналну дјелатност, текстил и обућу. На наш допис у ресорном министарству потврдили су да им се Томић обратио, али су исто тако рекли да упис у Регистар синдиката и послодаваца нема конститутивни, већ декларативни карактер, којим се само констатује да је одређени синдикат или удружење организовано.

- Дакле, сад званично овдје са одговорношћу тврдим да господин Саша Тривић као челник Удружења за пољопривреду и прехрану није регистрован. Он никакве одговорности нема у случају да се потпише грански колективни уговор, он ће фактички бити ништаван - сматра Александар Томић, предсједник Синдиката пољопривреде и прехрамбене индустрије Републике Српске.

- Саша Тривић и Удружење послодаваца пољопривредне и прехрамбене индустрије су регистровани у Суду и постоје и раде сасвим нормално. Оно о чему синдикат прича служи код потписивања колективног уговора гдје се доказује репрезентативност - тврди Саша Тривић, предсједник Удружења послодаваца пољопривредне и прехрамбене индустрије Републике Српске.

С обзиром на то да не постоји слично, каже Тривић, репрезентативност удружења на чијем је челу није спорна и пред ресорним министарством ће је доказати када се постигне договор о гранском колективном уговору. Судећи према данашњим ставовима до договора ће тешко доћи. Подсјетимо, преговори о Општем колективном уговору завршени су такође – без договора.